Comunitat Valenciana

PSPV, Podem, C's i Compromís veuen una "mala notícia" la victòria de Trump

  • La portaveu del PPCV, Isabel Bonig, considera que la responsabilitat de Govern "farà recapacitar" al magnat.
  • El síndic del PSPV, Manolo Mata, assegura estar "commocionat, sorprés i preocupat" perquè és "el retorn d'un autoritarisme identitari.
  • Per a Ferri (Compromís), "el que s'ha de plantejar la gent progressista i d'esquerres és per què no hi ha hagut una alternativa als poderosos".
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
CORTS/FLICKR
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes

Els grups de PSPV, C's, Podem i Compromís han qualificat de "mala notícia" la victòria de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units, tot i que han puntualitzat que aquesta ha sigut la voluntat del poble americà, mentre que el PP ha manifestat que confia que la responsabilitat de Govern "farà recapacitar" al magnat. "No és el mateix una campanya electoral que governar", ha recalcat la presidenta del PPCV i síndica popular, Isabel Bonig.

Així ho han indicat els portaveus de les formacions polítiques als mitjans de comunicació als passadissos de les Corts, en ser preguntats per la victòria del magnat, que serà el pròxim president dels Estats Units.

Sobre aquesta qüestió, el síndic del PSPV, Manolo Mata, s'ha mostrat "commocionat, sorprés i preocupat" perquè considera que la victòria de Trump és "el retorn d'un autoritarisme identitari" i suposa "fer un volt al que hem conegut en relacions internacionals i en drets socials". "És una dolentíssima notícia per a la pau en el món i els drets dels immigrants", ha apuntat.

Alhora, considera que és "molt mala notícia" per als interessos d'una comunitat exportadora com és la Comunitat Valenciana que "necessita que el dòlar i l'euro siguen monedes estables". Segons la seua opinió, l'explicació dels resultats pot estar que "quan hi ha una classe mitjana que se'n va empobrint i hi ha una gran desigualtat, es busquen solucions que s'excedixen del que coneixem".

Per aquesta raó, ha destacat la importància de la democràcia i la necessitat de votar perquè "quan ens donen a elegir entre el dolent i el pitjor, qui fuig d'aquest debat després es penedeix que isca el pitjor", ha manifestat.

El poble ha votat

Per la seua banda, Isabel Bonig ha volgut felicitar Trump, el partit republicà i el poble americà que "lliure i voluntàriament" ha votat, tot i que "el candidat ens agrade més o menys". La Popular ha indicat que una cosa és la campanya electoral i una altra és la responsabilitat de Govern perquè el que creu que governar "li farà recapacitar" i entendre que va a dirigir "una gran nació".

Ha manifestat que espera que les "grans relacions" entre els EUA i Espanya en matèria de turisme, seguretat i comerç es mantinguen i una vegada Trump prenga possessió del seu càrrec s'establisquen "relacions coordinades i de treball" entre els dos països.

Des de C's, el seu síndic, Alexis Marí, ha mostrat "respecte" als resultats electorals perquè els americans "han votat en llibertat el que han volgut" i ha volgut destacar que ho ha fet, tot i que la gent "es reia d'ell" i no comptava amb bones prediccions. "Miren les enquestes on han quedat", ha sostingut.

Per a Marí, ara cal ser "previnguts" perquè "ha guanyat el populisme" front a una altra candidata, Hillary Clinton, que "tenia poc que oferir". Respecte a si les relacions entre Europa i els EUA poden arribar a ressentir-se, Marí ha negat aquest extrem. "Espere i entenc que no es ressentiran", ha tancat.

Xenòfob i masclista

Per al portaveu de Podem, Antonio Montiel, Trump era "el pitjor candidat" perquè és "reaccionari, masclista, xenòfob i autoritari", tot i que ha destacat que ha "trencat totes les previsions" perquè "s'enfrontava a una candidata feble i vista com a part de l'establishment' i amb un discurs que no recollia les aspiracions més progressistes dels demòcrates".

Per aquesta raó, considera que "la indignació de la gran majoria de la societat que estava en contra de com s'havia gestionat la crisi i de l'avanç de la desigualtat, en no trobar l'empar entre les elits tradicionals, ha trobat l'alleujament en un representant antisistema que insulta a les vella elits".

Segons la seua opinió, el missatge és que "al final hi ha una eixida reaccionària a la indignació i al malestar i al descontentament". En aquest punt, ha destacat que la societat espanyola va saber trobar "un altre itinerari" per a aquest malestar que ha sigut el 15M i les mobilitzacions com les marees en la defensa dels drets socials. "Crec que l'alternativa ha de seguir sent el defensar la democràcia, els drets humans i la justícia social", ha reivindicat.

En similars termes s'ha pronunciat, el síndic de Compromís Fran Ferri per a qui la victòria del magnat "evidència que quan no hi ha alternativa des de l'esquerra en una situació que la gent viu malament i no es presenten alternatives, acaben guanyant opcions que estan fora d'un pensament que pensa en la ciutadania i en la gent". Per a Ferri, Trump ha sabut capitalitzar el descontentament i "el que s'ha de plantejar la gent progressista i d'esquerres és per què no hi ha hagut una alternativa als poderosos".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento