Comunitat Valenciana

Més de 400 persones participen a València en el simulacre del descarrilament d'un tren

  • L'objectiu de l'operació és mesurar el nivell de resposta i coordinació dels diferents efectius d'emergències en una situació d'aquestes característiques.
  • En el dispositiu, que s'allargarà fins demà, han participat equips de bombers, sanitaris, forenses i equips d'atenció a les víctimes com Creu Roja.
  • Des del compte de Twitter del 112CV i del Consorci de Bombers s'ha realitzat un seguiment del simulacre amb el hashtag #GranSimulacre2016.
Simulacro de un accidente ferroviario con múltiples víctimas
Simulacro de un accidente ferroviario con múltiples víctimas
EUROPAPRESS
Simulacro de un accidente ferroviario con múltiples víctimas

La Base Militar Jaume I de Bétera (València) ha acollit aquest dijous el simulacre d'un accident de tren amb víctimes i ferits en què han participat més de 400 persones entre figurants i dispositius desplaçats, i l'objectiu del qual és mesurar el nivell de resposta i coordinació dels diferents efectius d'emergències en una situació d'aquestes característiques.

Així ho ha explicat el subdirector d'Emergències de la Generalitat Valenciana, Jorge Suárez, qui ha explicat que en el simulacre d'accident, que durarà fins al divendres, han participat equips de bombers, sanitaris, forenses i equips d'atenció a les víctimes com Creu Roja.

Concretament, la hipòtesi plantejada pels servicis d'emergències és la del descarrilament d'un comboi de Ferrocarrils de la Generalitat, l'eixida de la via del qual afecta també diversos vehicles -en els que viatgen persones de diferents països europeus- i l'entorn, ubicat al parc Natural del Túria.

Suárez ha indicat que en el cas d'aquest simulacre, l'objectiu no és mesurar el temps de resposta, ja que l'actuació no es desenvolupa en temps real, sinó "veure la capacitat dels diferents organismes, els procediments i protocols". "Ací l'important és veure com estem treballant coordinats múltiples agents", ha precisat.

Respecte a quina seria la prioritat en una situació com aquesta, el subdirector d'Emergències ha incidit en "la resposta immediata" i en "intentar recuperar la normalitat com més prompte millor". "En aquest cas -ha puntualitzat-, quan hi ha víctimes afectades (en aquest cas més de 30 morts i desenes de ferits), la prioritat absoluta és l'actuació sobre elles, les persones són la prioritat absoluta", ha subratllat.

Tot i això, l'objectiu del simulacre és "posar en tensió els procediments, plans i mecanismes d'actuació" per a després avaluar-los i determinar quines són les "debilitats i fortaleses". "Ací podem donar-li al botó de replay, en la vida real no tenim aquesta possibilitat", ha apuntat Suárez, qui ha explicat que la gravació del simulacre servirà de formació als futurs tècnics d'emergències.

Atenció i filiació de víctimes

La tècnic d'Emergències María José Crespo ha assenyalat que sectors com la Unitat Bàsica Sanitària sí han participat en el simulacre amb l'objectiu de controlar els temps "amb certa sofisticació".

Així, els equips han muntat dos hospitals; en un d'ells elaboren la filiació de víctimes mitjançant els documents habituals, mentre que a l'un altre ho fan amb polseres amb xip. "Amb cada polsera posada en el ferit es fa un recorregut més fàcil a través dels equips de mòbils", ha explicat Crespo.

"Ells sí van a comptabilitzar quant els costa fer un triatge amb el mètode tradicional i un altre amb la nova tecnologia que s'està provant", ha destacat la tècnic, qui ha afegit que la Unitat Bàsica Judicial també medeix quant temps costa la filiació i l'aixecament de víctimes mortals "perquè quan arriben a l'institut mèdic legal es tinga des de la zona de l'accident la màxima notícia d'ells".

#GranSimulacre2016

Des del compte de Twitter del 112CV i del Consorci de Bombers de la província de València s'ha realitzat un seguiment del simulacre -baix el hashtag #GranSimulacre2016-, que també ha comptat amb efectius de la Unitat Militar d'Emergències.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento