Comunitat Valenciana

Sant Miquel dels Reis recordarà amb un monòlit els presos empresonats durant la dictadura franquista

  • La Generalitat Valenciana vol retre homenatge als milers de presos empresonats al monestir de Sant Miquel dels Reis durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, que "durant anys han estat en el més absolut oblit", segons ha explicat a Consell en un comunicat.
Monasterio De San Miguel De Los Reyes, Biblioteca Valenciana
Monasterio De San Miguel De Los Reyes, Biblioteca Valenciana
EUROPA PRESS
Monasterio De San Miguel De Los Reyes, Biblioteca Valenciana

Així, des del pròxim 15 de novembre, la seu de la Biblioteca Valenciana rebrà als seus visitants amb un monòlit en el qual es recordarà l'anterior ús deste monestir, així com "el deute de la democràcia amb estos hòmens empresonats en els mateixos murs que hui custodien la història escrita valenciana".

Este homenatge és un acte de "reparació històrica" a les persones que van estar preses per qüestions ideològiques i polítiques i als familiars que van patir l'absència de les persones empresonades.

El pròxim 15 de novembre, a les 19.30 hores, al monestir de Sant Miquel dels Reis, tindrà lloc l'acte de reconeixement a les persones que han estat privades de llibertat per motius polítics i ideològics.

La Generalitat ha invitat als familiars que van tindre avantpassats empresonats en Sant Miquel dels Reis que es posen en contacte amb l'Administració autonòmica, indicant el nom complet del familiar i el període de temps que va patir presó en Sant Miquel dels Reis.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, considera que és de "justícia retre homenatge a tots els qui van pagar amb les seues vides o amb la privació de la seua llibertat perquè hui gaudim de la democràcia".

Carmen Amoraga ha indicat que la idea de l'homenatge va sorgir perquè durant el seu primer any al capdavant de la direcció general, ha rebut en el meu despatx de Sant Miquel dels Reis persones que "venien representant a diferents sectors culturals, ajuntaments o institucions que tenien en comú alguna cosa més que la seua defensa de la cultura".

Este punt d'unió era "un familiar pres, o un familiar que va haver de vigilar als presos, o un familiar que no havia volgut tornar a entrar a Sant Miquel després d'haver estat pres. I esta tristesa de saber que mai se'ls havia reparat tot el que els van arrabassar".

A més, "moltes persones que visiten el Monestir de Sant Miquel dels Reis en la visites gratuïtes evoquen els records tristos que tenen d'este edifici, alguns parlen de les històries que han escoltat als seus pares i avis que van estar presos i altres parlen en primera persona perquè recorden les visites que feien al penal agafats de la mà de les seues mares o de les seues àvies", ha explicat.

Amoraga ha afegit que, en tots els familiars que visiten l'edifici, afloren "els sentiments de tristesa i de ràbia, per això este és un homenatge a esta tristesa, a esta ràbia i a estes llàgrimes abocades"

"PRESOS DE CONSCIÈNCIA"

Per a la directora general "és una llàstima que les desenes d'estudiants que vénen diàriament al monestir no coneguen tota la història de Sant Miquel", tot i que reconeix que "existix una placa que, de manera genèrica, recorda que ací hi ha hagut presos de consciència, però la placa està en un lloc poc visible i, a més, això ha estat presó des del segle XIX, pel que es feia necessari un homenatge específic".

"Volem que els familiars ens escriguen el nom de la persona que va estar presa per a poder pronunciar el seu nom en veu alta a l'acte del dia 15, perquè, com va dir una de les Tretze Roses, els seus noms no s'esborren de la història", ha destacat la directora general, qui ha ressaltat que "este no és un acte de polítics; és un acte de persones per a les persones"".

A l'acte del dia 15 de novembre participarà Joan Busquets, un anarquista català que, actualment, viu a França i que es desplaçarà per a comptar el seu testimoni com a pres en Sant Miquel dels Reis.

JORNADES SOBRE L'EXILI

L'homenatge ve precedit per les primeres jornades que analitzaran l'exili exterior republicà i l'exili interior, les I Jornades d'Estudi Guillermina Medrano i Rafael Supervía en un recorregut de Washington a la Biblioteca Valenciana, on s'aprofundix en el recorregut que estos dos intel·lectuals valencians van realitzar quan es van exiliar d'Espanya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento