Comunitat Valenciana

Metges valencians desenvolupen un prototip de videojoc per ajudar a dones amb càncer de mama en la radioteràpia

  • Metges i enginyers valencians d'Eresa han desenvolupat un prototip de videojoc per a ajudar en les sessions de radioteràpia a les dones diagnosticades de càncer de mama. En concret, esta nova tècnica, pionera, permet augmentar la precisió de les sessions de radioteràpia a través de la sincronització entre el ritme respiratori de les pacients i les imatges que els metges observen en les seues pantalles.
Videojuegos y Radioterapia, aliados para combatir el cáncer de mama
Videojuegos y Radioterapia, aliados para combatir el cáncer de mama
ATREVIA
Videojuegos y Radioterapia, aliados para combatir el cáncer de mama

Amb este objectiu, es facilita a les dones en tractament unes ulleres de realitat virtual que simulen un entorn aquàtic relaxant, on hauran de respirar al ritme de les seues immersions a l'aigua. Així, contindre la respiració equival bussejar, mentre que deixar anar aire o respirar amb normalitat suposa eixir a la superfície. Esta tranquil·la interacció "permet irradiar en el moment òptim, afectant en exclusiva als teixits en tractament i protegint de toxicitat al cor", han indicat des d'Eresa.

Així doncs, l'aplicació d'este sistema a l'anomenat gating respiratori al qual se sotmet al pacient, permet als oncòlegs radioteràpics controlar amb precisió l'impacte de la radioteràpia sobre l'òrgan diana -mama esquerra-, alhora que es reduïxen els seus efectes secundaris. Esta tècnica "suposa un autèntic punt de trobada entre la innovació mèdica i la gamificació, explorant possibilitats fins ara inèdites en este tipus de tractaments", han assenyalat les mateixes fonts.

"La protecció del cor durant la radioteràpia sempre ha estat una prioritat per a nosaltres i una preocupació per a les pacients de càncer de mama. Gràcies a esta tècnica podem irradiar sol quan els pulmons plens d'aire allunyen el cor de la mama, evitant els efectes nocius per a este òrgan", ha explicat la doctora Amparo González Sanchis, especialista del Servici d'Oncologia Radioteràpica Eresa a l'Hospital General Universitari de València.

L'especialista ha assenyalat que a l'últim any, els nous acceleradors lineals -equips usats en radioteràpia- "han permès ser més precisos i donar instruccions a les pacients per a poder adaptar el seu ritme respiratori durant el tractament". En aquell moment, s'ha començat a investigar la forma de millorar el procés, automatitzar-lo i seguir reduint l'estrès de la teràpia. "La introducció d'este senzill joc de realitat virtual ha estat fonamental per aconseguir una col·laboració mèdica-pacient que està donant molt bons resultats", ha postil·lat.

Esta tècnica, pionera a Espanya, continua en fase de desenvolupament, per la qual cosa a curt termini podrà optimitzar-se l'experiència de les pacients amb jocs més avançats a nivell tècnic i que augmenten la seua relaxació. Així, la gamificació vinculada al tractament oncològic obri la porta a teràpies més inclusives enfocades a maximitzar els avantatges d'una col·laboració activa per part de les persones afectades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento