Comunitat Valenciana

El TSJCV obri una causa al diputat Miguel Domínguez (PP) per presumpte blanqueig

  • La sala es declara competent per a investigar al parlamentari regional pels fets descrits pel jutge instructor de la causa principal.
  • L'instructor del Cas Imelsa va exposar un argument idèntic al qual va utilitzar per a elevar al Suprem la part de la investigació que afecta l'exalcaldessa.
  • Per al jutge, les explicacions oferides per l'aforat "poden ser certes i tindre sentit" però són insuficients.
Miquel Domínguez.
Miquel Domínguez.
EUROPA PRESS
Miquel Domínguez.

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha obert una causa a l'exregidor de l'Ajuntament de València i diputat autonòmic del Partit Popular en les Corts Miguel Domínguez per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal del PP, en la part de l''Operació Taula' derivada del cas Imelsa.

D'acord amb el criteri de la Fiscalia, la sala es declara competent per a investigar al parlamentari regional pels fets descrits pel jutge instructor de la causa principal, el titular d'Instrucció 18, en l'exposició raonada elevada a l'alt tribunal valencià el mes de maig passat, segons ha informat el TSJCV en un comunicat.

En aquest escrit, el magistrat relacionava els indicis existents contra Domínguez en la peça separada en què s'investiga un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup popular de l'Ajuntament de València comès mitjançant les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era tornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

En una interlocutòria, de la qual ha estat ponent la magistrada Pía Calderón, el TSJCV recorda la recent resolució del Tribunal Suprem assumint la competència per a investigar l'exalcaldessa i senadora Rita Barberá pels mateixos fets i conclou que en aquest cas també deu admetre's la competència de la sala respecte a Domínguez, actualment diputat en la cambra autonòmica, ja que "poguera haver participat al factum descrit en l'exposició enviada pel Jutjat d'Instrucció número 18 de València".

La Sala Civil i Penal només es declara competent per a investigar Domínguez i no la resta d'imputats que no gaudixen d'aforament. Per això, es recolza en la doctrina del Suprem, que estableix la conveniència que als no aforats els investigue un jutjat d'instrucció ordinari.

Sobre aquesta qüestió, el TS indica que, sobre la possibilitat d'atreure a la competència d'aquesta sala fets executats per persones no aforades davant seu, "i sense oblidar la importància que pot presentar la visió de conjunt, procedeix assenyalar la conveniència que es respecte en la màxima mesura possible el dret al jutge ordinari respecte de cadascuna de les persones a les quals s'imputen fets punibles".

Alhora, assenyala que l'extensió de la competència a fets comesos per no aforats només serà procedent quan hi haja una connexió material "inescindible" amb els investigats a les persones que sí són aforades i no quan l'actuació d'un aforat puga ser investigada amb "autonomia i substantivitat pròpia".

Només per blanqueig

Tot i això, el TSJCV investigarà l'exregidor i diputat només pels fets relatats en l'exposició raonada, -pel delicte de blanqueig de capitals-, malgrat que l'instructor del cas Imelsa, amb posterioritat a la remissió al TSJCV de la part de la causa que afecta Domínguez, va enviar també la interlocutòria per la qual va ampliar a delicte electoral els fets investigats en esta peça separada.

Sobre aquesta qüestió, el tribunal subratlla que "només cap admetre la competència de la Sala per a continuar la investigació sobre els fets que es contreu la present exposició", i que inicialment han estat qualificats com a possible delicte de blanqueig de capitals.

La magistrada ponent de la interlocutòria per la qual el TSJCV obri una investigació a Domínguez, resolució contra la que no cap recurs, es convertirà ara en la instructora de les diligències.

Indicis

La causa té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del Cas Imelsa va elevar al TSJCV al maig. El titular d'Instrucció 18 de València va entendre que després d'haver fet el donatiu de 1.000 euros pel que estan imputats i han estat interrogats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van efectuar el pagament en vigílies de les eleccions de 2015, seria "incoherent" no elevar exposició al TSJCV, per ser l'únic tribunal competent per a investigar i, en el seu cas, jutjar al parlamentari autonòmic.

L'argument exposat per l'instructor era idèntic al qual va utilitzar per a elevar al Tribunal Suprem la part de la investigació que afecta l'exalcaldessa.

Domínguez, de la mateixa manera que Barberá, va refusar la invitació d'Instrucció 18 per a declarar voluntàriament però va presentar un escrit d'al·legacions en el qual reconeixia l'aportació, negava qualsevol reintegrament i es desvinculava de l'organització de la campanya i de l'activitat política diària mentre que la seua oficina no estava a l'Ajuntament sinó en un edifici diferent, seu de la delegació de Seguretat Ciutadana, segons el TSJCV.

Segons el jutge, les explicacions oferides per l'aforat "poden ser certes i tindre sentit" però són insuficients per a excloure la seua possible implicació en els fets investigats. L'instructor subratllava el fet que l'aforat, en el seu escrit, "no aclarira res pel que fa a la persona, lloc i circumstàncies" en les quals va ser comunicada la necessitat de fer el donatiu de 1.000 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento