Comunitat Valenciana

Pérez Esquivel (Nobel de la Pau) destaca l'acord a Colòmbia i remarca: "La pau no es regala, es construïx"

  • VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Adolfo Pérez Esquibel, Premio Nobel de la Paz en 1980, en un acto en Valencia
Adolfo Pérez Esquibel, Premio Nobel de la Paz en 1980, en un acto en Valencia
EUROPA PRESS
Adolfo Pérez Esquibel, Premio Nobel de la Paz en 1980, en un acto en Valencia

El Premi Nobel de la Pau en 1980, Adolfo Pérez Esquivel, ha destacat l'acord tancat entre el Govern Colombià de Juan Manuel Santos i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) perquè suposa donar "una eixida" a un conflicte que porta 52 anys castigant al país i el poble "no es mereix tant sofriment i dolor".

En este sentit, ha subratllat que la recerca de la pau suposa "obrir les instàncies del diàleg i l'entesa i intentar trobar camins alternatius al conflicte". "La pau no es regala, es construïx", ha subratllat per a afirmar: "Es necessita coratge i decisió per a avançar en la solució dels problemes".

Així ho ha indicat el Nobel de la Pau en una trobada amb mitjans de comunicació a la Universitat Politècnica de València, abans d'inaugurar el V Curs d'Agroecologia, Agricultura Urbana, Sobirania Alimentària i Cooperació al Desenvolupament Rural, en ser preguntat pel resultat del referèndum celebrat a Colòmbia sobre l'acord de pau entre el Govern i les FARC en què va guanyar el 'No' amb el 50,23% dels suports.

Esquivel, que ha puntualitzat que va guanyar el 'No' en el plebiscit per "poc marge" i va ser "un empat tècnic", ha explicat que el poble colombià "vota molt poc" ja que sol va participar un 30% de la població. A més, ha atribuït este resultat que hi ha hagut zones del Nord del país que no van poder votar perquè van haver inundacions i no es van poder constituir les meses electorals.

Tot i això, ha remarcat que espera que els que van votar en contra de l'acord presenten "propostes alternatives" perquè ha lamentat que l'avenir ara és "molt difícil" i cal donar resposta als més de 7 milions de desplaçats interns al país i als gairebé 6 milions de colombians que han abandonat la seua llar.

Per esta raó, ha valorat el treball de negociació portat a terme pel president Santos del qual es "alegra" que haja estat designat com a Premi Nobel de la Pau de 2016 perquè creu que esta decisió pot "ajudar a trobar una eixida al conflicte".

"Mai els acords de conflictes són inviables, sinó que són els acords possibles que es poden millorar en la instrumentalització pràctica. Això és el que tenim en la situació colombiana i esperem seguir acompanyant este procés perquè este país no es mereix tant de sofriment i dolor", ha sostingut Esquivel.

"CONSTRUCCIÓ DEMOCRÀTICA"

Respecte a l'anunci del Govern de Colòmbia i la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) de començament un diàleg de pau, el Premi Nobel de la Pau ha indicat que les altres parts bel·ligerants hauran de seure, alhora, "a la taula de negociació".

Tot i això, ha indicat que existixen altres forces insurgents com són els grups paramilitars. "Hi ha atrocitats comeses per l'exèrcit i la policia com són els falsos positius que consistixen a agafar joves, vestir-los amb l'uniforme de la guerrilla i metrallar-los per a justificar l'enfrontament amb grups guerrillers", ha explicat, per a subratllar que això són crims de Lesa Humanitat.

Ha explicat que la situació és "complexa" i tardarà anys a solucionar-se, però considera que "el més important" és "parar la lluita armada" i "intentar tornar a la construcció democràtica i a la participació del poble".

"La recerca de la pau és obrir les instàncies del diàleg i l'entesa i intentar trobar camins alternatius. La pau no es regala, es construïx. La pau és una relació dinàmica entre les persones i els pobles i es necessita coratge i decisió per a avançar en la solució dels problemes", ha puntualitzat.

Així, espera que este acord a Colòmbia ajude a altres conflictes com el de Palestina-Israel, l'Iraq o Afganistan perquè ha lamentat que esta situació "no pot continuar".

AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES

D'altra banda, s'ha referit a la qüestió de l'autodeterminació dels pobles i, tot i que ha recordat que este dret està recollit per les Nacions Unides, en els casos del País Basc i Catalunya ha advocat per a arribar a acords amb l'Estat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento