Comunitat Valenciana

Soler i Climent reunixen a 40 càrrecs i alts funcionaris per a abordar les bases del nou model econòmic

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d'Economia Social, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, han reunit este dimecres al voltant de 40 càrrecs i alts funcionaris de totes les conselleries per a definir les actuacions que desenvoluparà cada departament en el desplegament del nou model econòmic.

El Consell ha aprovat el mes d'abril passat el document de 'Bases per a la transformació del model econòmic a la Comunitat Valenciana', també conegut com a 'Document d'Elx', segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Ara, partint d'estos principis generals, "cal fixar els objectius operatius i actuacions que farà cada departament i que contribuiran a avançar cap a una economia basada en el coneixement i la innovació, des de la base de la sostenibilitat ambiental, productiva i social"

"Este objectiu no és un més, sinó que constituïx una de les línies estratègiques del Consell", ha manifestat Vicent Soler, qui ha afegit que "tot i que des de la Conselleria d'Hisenda i la d'Economia estiguem liderant el projecte, necessitem la implicació i la col·laboració de tots els departaments de la Generalitat", ha assenyalat Vicent Soler.

"Des del Consell volem fer les coses bé. No som un govern d'improvisació, ni d'anar fent projectes sobre la marxa. Ací les coses es planifiquen, hi ha una estratègia definida i treballem de manera conjunta per a sumar esforços", ha explicat Soler.

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha manifestat que "s'ha de seguir reflexionant sobre este document que ja tenim llest, que és el Document d'Elx, i pensar que el document final per a la transformació del nostre model productiu ha de ser un document obert, dinàmic, transversal, amb una capacitat de coordinació contínua entre totes les conselleries i amb capacitat real per a implementar-lo a la societat".

En esta línia, el conseller d'Hisenda ha assenyalat també que espera tindre les aportacions de professionals i altres actors estratègics de diversos àmbits que puguen afectar el disseny del model econòmic i ha reiterat que "qualsevol iniciativa en este aspecte és benvinguda".

Així, ha recalcat que és "fonamental" tindre la col·laboració dels agents econòmics i socials. "Els sindicats i la patronal estan ja implicats en este procés", ha apuntat. Rafa Climent ha assenyalat que l'objectiu final ha de ser la cohesió social, econòmica i territorial i ha destacat tres eixos fonamentals per al nou model productiu.

"En primer lloc, l'economia ha de ser social, tindre una implementació que ajude al benestar de la gent, en segon lloc, el creixement ha de ser sostenible, és a dir, amb la combinació del social, de l'econòmic i de l'ambiental. En tercer lloc, hem de guanyar productivitat en les nostres empreses, però esta productivitat ha d'estar inserida en un model de desenvolupament sostenible i amb cara humà", ha manifestat.

En línia amb Europa, Vicent Soler ha assenyalat que les quatre línies estratègiques que es volen implementar per part de la comissaria de Política Regional a Brussel·les fan referència a la innovació, a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), a les pimes i a la lluita contra les emissions de CO2 i la millora mediambiental, unes línies que connecten molt bé amb els aspectes fonamentals continguts al Document d'Elx.

"Esta coincidència d'objectius suposa una oportunitat per a sumar al nostre escàs pressupost els fons que puguen vindre de Brussel·les per a la seua consecució", ha indicat Soler, qui ha afegit: "Crearem les millors condicions per a fer de Brussel·les el nostre gran aliat al camí cap a la consecució d'un model econòmic a l'altura de les circumstàncies".

QUATRE ACTIUS

A la reunió s'ha posat de manifest que la Comunitat Valenciana té quatre actius sobre els quals va a pivotar el model econòmic.

En primer lloc, un teixit empresarial flexible, versàtil i amb un desenvolupat esperit emprenedor; en segon lloc, uns joves cada vegada més i millor preparats; en tercer lloc, un sistema valencià d'R+D+I que té entitats i centres tecnològics i investigadors d'alt nivell i, finalment, estem en plena conversió de l'IVF en el banc públic valencià, que serà una eina fonamental per a seguir ajudant les nostres empreses i famílies.

Martínez Bonafé: "La societat civil és la verdadera protagonista" Durant la reunió, la directora general de Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Empar Martínez, ha presentat la metodologia i eines per a avançar en el desplegament d'este procés estratègic, i ha fet incidència que "la societat civil és la verdadera protagonista i artífex d'este canvi".

"El nostre paper és orientar actuacions i reforçar en una direcció determinada el que la societat civil valenciana realitza. Hui el nostre repte és treballar de manera coordinada i estratègica per a oferir a la societat civil un pla que incidisca en la desitjada transformació del model productiu que volem aconseguir", ha ressaltat.

Empar Martínez ha liderat el grup de treball d'esta iniciativa, integrat pel director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Francisco Álvarez, alts funcionaris de les dues conselleries i membres del Consell Valencià de la Innovació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento