Comunitat Valenciana

De la Fuente (CSIC) xifra en 700 milions l'infrafinançament de la Comunitat respecte dels 1.300 que apunta el Consell

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Ángel de la Fuente en una conferencia
Ángel de la Fuente en una conferencia
IVIE
Ángel de la Fuente en una conferencia

El director de Fedea i investigador de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Ángel de la Fuente, ha xifrat en 700 milions el finançament que necessitaria la Comunitat Valenciana per a situar-se en la mitjana d'Espanya respecte dels 1.300 milions que reclama la Generalitat.

Així ho ha indicat Ángel de la Fuente en declaracions als mitjans de comunicació, després d'assistir a les Jornades 'Propostes per a un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes', a les quals ha assistit el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera i el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, en ser preguntat per la situació de la Comunitat.

Sobre esta qüestió, el director de Fedea ha admès que l'autonomia valenciana està "infrafinançada" i ha de rebre "més diners com més prompte millor", però ha indicat que es tracta d'un problema que "a vegades s'exagera". "Suport completament la necessitat que això - l'infrafinançament- s'arregle com més prompte millor, però no és un problema tan dramàtic com a vegades el pinten. Demanaria un poc de calma", ha puntualitzat.

En este sentit, ha xifrat en 700 milions el que "necessitaria la Comunitat per a estar finançada igual que la mitjana" i ha manifestat desconèixer l'origen dels 1.300 milions d'infrafinançament que apunta Soler.

Segons la seua opinió, els 700 milions són "molts diners", però creu que tenint en compte que el pressupost autonòmic ronda els 12.000 milions "tampoc és tant". Per esta raó, De la Fuente ha afegit que l'exigència de millora del sistema de finançament cal posar-la damunt de la taula però "en la seua justa proporció".

"La Comunitat és la comunitat pitjor finançada i ha de rebre més diners, però això sol suposa un 7% respecte a la mitjana pel que no és un infrafinançament horrorós que impedix tindre servicis semblants als altres. És un problema greu però relativament manejable", ha remarcat.

S'HAURIA D'ACABAR AMB EL FLA "A POC A POC"

D'altra banda, De la Fuente ha advocat per acabar amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) "a poc a poc" i de manera progressiva aportant l'Estat cada any menys diners addicionals a les autonomies mentre se'n van "pujant els interessos perquè les comunitats vagen demanant capital als mercats". "No es tracta de matar el FLA demà", ha insistit

"Totes les CA diuen que necessiten més diners i totes volen que l'Estat s'ho regale", ha criticat l'expert que ha incidit que estos diners addicionals que necessiten "se'ls han de demanar als seus ciutadans". "El problema és que moltes autonomies el que volen és que siga l'Estat el que puge els impostos i després done els diners i, així, el cost polític se'n va a una banda", ha reprovat.

LA COMUNITAT "MÉS PERJUDICADA I NO PODEM OBVIAR-HO"

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que "els valencians tenim la responsabilitat de denunciar les fallades del sistema de finançament autonòmic perquè som la comunitat més perjudicada i no podem obviar-ho". "Està fallant un sistema que és de tots i per esta raó tots devem implicar-nos en la seua revisió", ha remarcat Soler segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Durant la seua intervenció, el conseller d'Hisenda ha posat èmfasi en la necessitat de tractar el debat de la reforma del sistema de finançament des d'un punt de vista "seriós i rigorós" perquè ha lamentat que són els ciutadans els que "patixen en primera persona les conseqüències de l'infrafinançament que patim".

Per esta raó, ha advocat per no tractar el tema des d'un punt de vista "partidista" sinó des de "la justícia". "Necessitem un sistema de finançament que funcione com s'espera i, si no funciona, hem de treballar per a canviar-ho en profunditat, no fent modificacions cosmètiques que en realitat mantenen les mateixes disfuncionalitats", ha defensat.

LA COMUNITAT NECESSITA 2.700 MILIONS MÉS

Alhora, en les jornades el catedràtic de la Universitat de València i director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), Francisco Pérez, ha proposat un model de finançament integral que dote de suficiència a totes les administracions en matèria de servicis públics fonamentals, segons ha informat la Conselleria d'Hisenda en un comunicat.

Segons la seua opinió, este nou model implica que les comunitats autònomes necessiten de mitjana 275 euros més per habitant per a poder cobrir les seues necessitats en educació, sanitat i protecció social. En concret, ha indicat que "al ja conegut infrafinançament de la Comunitat Valenciana de 1.325 milions, s'hauria d'afegir-hi com a mínim altres 1.375 milions", pel que creu que en total la Comunitat necessitaria 2.700 milions més per a cobrir les seues necessitats en estos servicis bàsics.

Ha defensat que la proposta garantiria l'anivellament "vertical" entre l'Estat i les comunitats autònomes "donant una solució a la falta de suficiència de les comunitats a l'hora de cobrir els servicis fonamentals, ja que el Fons de Garantia aporta 75.000 milions, quan el nivell de despesa se situa entorn de 102.000 milions".

Alhora, Hisenda ha assenyalat que un altre membre de la Comissió d'Experts pactats per les Corts, José Antonio Pérez, ha subratllat que el futur model deuria ser "coherent" amb el Programa d'Estabilitat que el Govern espanyol ha enviat a la UE, amb una despesa en servicis públics fonamentals del 10% del PIB, respecte del 7,5% actual que comporta "un desequilibri vertical de 2.500 milions", ha lamentat.

COMPROMÍS DEL GOVERN

D'altra banda, el delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha reiterat el "clar compromís" del Govern per a canviar el model de finançament, però ha lamentat que la situació de bloqueig polític actual "no permet el començament de les negociacions".

Tot i esta situació, Moragues ha indicat que el Govern està "recolzant i auxiliant" a la Comunitat Valenciana i, de fet, ha destacat els 45.841 milions que l'Estat ha donat des de 2012 per als problemes de finançament de la regió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento