Comunitat Valenciana

Els agricultors valencians xifren entre 4.000 i 5.000 les hectàrees afectades per les tempestes

  • AVA-Asaja calcula que les pèrdues globals són d'al voltant de 10 milions d'euros per als agricultors
  • Tot i això, les associacions de professionals del camp valoren les pluges com "molt beneficioses, en general"
  • El sector demana l'exempció de l'IBI de naturalesa rústica, la reducció de mòduls per a la  declaració de la renda i préstecs bonificats
Lluvia en la zona de Atzaneta-Maestrat
Lluvia en la zona de Atzaneta-Maestrat
SIAB
Lluvia en la zona de Atzaneta-Maestrat

La Unió i AVA-Asaja han xifrat entre 4.000 i 5.000 les hectàrees afectades amb danys de diversa importància per les tempestats del divendres passat. Esta última organització assegura que, segons una primera estimació, hi ha pèrdues globals d'al voltant de 10 milions d'euros per als agricultors.

Tot i que les pluges han estat "molt beneficioses" en general per al camp després de la sequera que s'arrossega, hi ha zones on no ha plogut. Les precipitacions serviran per a estalviar algun reg, recarregar els aqüífers, netejar els arbres de possibles plagues, augmentar el calibre del fruit i regenerar les pastures.

Segons ha destacat La Unió en un comunicat, a la comarca d'Utiel-Requena existixen unes 2.500 hectàrees danyades repartides per les localitats de Fuenterrobles, Venta del Moro (Jaraguas), Caudete de las Fuentes, Utiel i Sinarques. Les dues primeres poblacions són on més danys s'observen, amb especial incidència en vinya, ametller i olivera.

En una ràdio de 500-600 hectàrees, els danys són del 90%, en un altre de la mateixa proporció hi ha danys del 50% i en un altre de 1.200-1.500 hectàrees són menors, d'entre un 10 a un 30%. En total es voran afectats uns 12 milions de quilos, sobretot de raïm.

En la Ribera Baixa la pedregada va afectar unes 628 hectàrees de cultiu de cítrics (614) i caqui (14), centrat fonamentalment en una franja formada per les poblacions de Corbera, Llaurí i Favara. D'acord amb l'organització, s'han registrat parcel·les amb danys del 75%.

Pel que fa a la Ribera Alta la incidència de la pedregada es va situar sobretot en els termes municipals de Càrcer, Cotes, Alcàntera i Beneixida, amb unes 576 hectàrees afectades (457 de cítrics i 119 de caqui). Existixen camps amb danys que superen el 60%. En el cultiu de l'arròs, en plena segada, no es detecten danys ja que després de la pluja de divendres, dissabte i diumenge va fer sol un altre cop i va assecar el cultiu.

A la província de Castelló, els efectes de la pedregada es van centrar a les comarques del Maestrat i Els Ports. A la primera el principal focus s'ubica a Sant Mateu i en menys grau en els termes limítrofs de La Jana, Cervera o Xert. L'organització calcula que pot haver unes 1.000 hectàrees afectades (850 d'oliveres i 150 d'ametllers), amb incidència de danys diferent segons parcel·les, però una mitjana del 50%.

Període delicat

AVA-Asaja assenyala, per part seua, que les produccions més afectades -cítrics, raïm, caqui i arròs- es troben ara mateix en un "estat avançat de maduració", fins i tot en alguns casos en plena recol·lecció, per la qual cosa els negatius efectes de la pedregada s'han produït en un període "especialment delicat i important per al bon desenvolupament de les campanyes".

El triangle que conformen els termes de Tavernes de la Valldigna, Cullera, Favara i Llaurí ha estat una de les zones agrícoles més perjudicades, amb uns sis milions d'euros en pèrdues. Al voltant de 2.500 hectàrees han estat copejades per la pedra, sobretot en explotacions de cítrics, on en les primeres visites de camp els tècnics han observat danys en la fusta, una forta defoliació i la caiguda de fruits a terra.

El caqui, que té una pell més sensible i tendra, també ha patit desperfectes de consideració, mentre que l'arrossar ha vist com el temporal va tombar milers d'espigues, fet que provocarà un minvament de collita coincidint amb el començament de la segada.

En la Plana d'Utiel-Requena, segons l'organització, la mida de la pedregada va arribar a la dimensió d'una pilota de tenis en la franja compresa entre Fuenterrobles, Jaraguas i Caudete de las Fuentes. Al mig de la verema, a falta de pocs dies per finalitzar la recol·lecció de raïm, AVA-ASAJA estima unes pèrdues de dos milions d'euros en una superfície pròxima a 800 hectàrees.

El nivell mitjà d'afecció se situa entorn del 70% de la collita, tot i que algunes parcel·les han quedat arrasades completament a la vista de la defoliació dels ceps i la destrossa dels raïms madurs. Altres cultius com l'ametller o l'oliverar també s'han vist afectats, si bé en menys grau que la vinya. Alhora s'aprecien danys en infraestructures agràries, murs de maçoneria enderrocats i alguns camins que han quedat temporalment inutilitzats.

L'àrea de caquis, sobretot, i cítrics que ha patit les conseqüències de la pedregada en La Ribera ocupa una superfície de 800 hectàrees mentre que les pèrdues econòmiques derivades d'este sinistre ascendixen a dos milions.

Reivindicacions

AVA-Asaja ha fet una crida a les administracions locals, autonòmiques i nacional perquè tinguen en compte estes inclemències climàtiques i posen en marxa "mesures que ajuden els llauradors i ramaders afectats a superar una situació cada vegada més crítica, ja que als coneguts i molt greus problemes motivats per la pertinaç sequera i la crisi de preus en els mercats se suma ara este episodi de pedregada".

"O no plou o quan ho fa és a deshora i amb tempestats de calamarsa. Estes primeres pluges de la tardor no només es queden curtes per a pal·liar l'extrema sequera sinó que, a sobre, han causat danys en plena recol·lecció", assegura el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

Entre les mesures que reclama l'associació es troben l'exempció de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa rústica, la reducció de mòduls per a la pròxima declaració de la renda i préstecs bonificats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento