Comunitat Valenciana

CCOO denuncia les condicions laborals "indignes" dels treballadors del sector del turisme

  • La Federació de Servicis de CCOO PV ha denunciat "les condicions laborals indignes" dels treballadors del sector
  • José Miguel Mandigorra, secretari de Servicis CCOO, afirma que no s'ha produït increment salarial a València i Castelló
  • Mandigorra considera que la "precarització" ha sigut conseqüència de la reforma laboral
Un camarero sirve bebidas en una terraza.
Un camarero sirve bebidas en una terraza.
Europa Press/Archivo
Un camarero sirve bebidas en una terraza.

En un comunicat, el sindicat ha detallat que esta situació es produïx coincidint amb els bons resultats de les empreses turístiques valencianes, amb un augment del 4,7% en el nombre de viatgers i del 6,9% en les pernoctacions entre gener i agost d'enguany, així com la pujada del 10,2% en l'afluència de turistes internacionals i del 12,9% en les seues estades, i del 6,7% en la facturació per habitació ocupada.

Tot i això, el secretari general de Servicis CCOO PV, José Miguel Mandigorra, ha advertit que "després de la brillantor" d'estes xifres "s'amaga una 'cara b' que posa en dubte la sostenibilitat d'un model profundament injust".

En primer lloc, ha assenyalat que en 2016 "no s'ha produït increment salarial a València i Castelló", en el sector turístic, perquè "els convenis col·lectius d'hostaleria estan bloquejats", de manera que "s'evidència que el creixement no està repercutint en els salaris dels seus professionals". "No hi ha repartiment just de la riquesa produïda col·lectivament", ha lamentat.

A més, Mandigorra ha recordat que la "precarització" de les condicions de treball d'estos treballadors -al voltant de 15.000 valencians afiliats a la Seguretat Social- "són conseqüència directa de la reforma laboral" abordada per l'actual Executiu en 2012 i per "una rebaixa en les condicions socials per la via d'externalització d'activitats".

Per esta raó, ha explicat que proposen per a un canvi de model que repercutisquen els beneficis empresarials en increments salarials dels treballadors del sector, al costat de la necessitat d'una inversió en formació que "aporte qualificació laboral i desterre la cultura de l'externalització de servicis com a excusa per a rebaixar les condicions laborals".

Aposta per altres nínxols

Amb tot, el responsable de Servicis de CCOO PV ha indicat que el sindicat no està a favor de renunciar al turisme de sol i platja en la Comunitat, sinó que considera que el sector "deu diversificar-se amb propostes de qualitat que oferisqun altres alternatives" en matèria cultural, gastronòmica, rural i d'organització d'esdeveniments. És a dir, "captar nínxols de mercat que generen una major afluència de turistes, amb altres perfils, i un increment d'ingressos", ha il·lustrat.

Del contrari, ha assegurat que la regió "mai tindrà un sector amb qualitat mentre no l'hi hagi a la feina i en el reconeixement d'unes condicions laborals dignes", pel que ha exigit a les patronals que "una vegada per totes" comencen la negociació per a buscar una solució als convenis d'hostaleria bloquejats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento