Comunitat Valenciana

Comerciants demanen a Ribó recuperar potencial i els veïns protesten per canvis en la EMT i per la neteja

  • Els comerciants del centre històric de València han demanat este dimarts a l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, treball a favor d'"un model de comerç reforçat", que ho faça "atractiu" i que porte a "recuperar" el seu "potencial" per a poder "mantindre la vitalitat perduda".

Alhora, la Federació d'Associacions de Veïns de la capital i diverses entitats veïnals de diferents barris han traslladat al govern local les seues queixes pels canvis fets en les línies de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i per la neteja urbana, que han reclamat que es millore.

Estes reivindicacions al primer edil i al seu equip de govern s'han plantejat en el Debat de l'Estat de la Ciutat de València que s'ha celebrat esta jornada a l'Ajuntament. En este ple han intervingut, per primera vegada, entitats ciutadanes, un total de 15, que durant tres minuts cadascuna d'elles han pogut plantejar a la corporació local les seues inquietuds i reclamacions.

La ronda l'ha iniciat el president de l'Associació de Comerciants del Centre Històric, Rafael Torres, que ha indicat també que si es pretén fer del centre de València un "centre comercial urbà" de referència a Europa es deu "connectar amb tota la ciutat" i "senyalitzar amb itineraris" adequats. Alhora, ha exigit que es faça realitat l'"estratègia turística i comercial" reclamada "des de fa anys" a este i a l'anterior executiu municipal.

D'altra banda, Torres ha demanat "seguretat", amb "càmeres de seguretat" en els itineraris comercials, i "neteja" als carrers i entorns comercials, i alhora s'ha mostrat en contra de "la clonació" del comerç amb una "oferta repetitiva" que oferix a tot arreu el mateix.

A més, ha demandat "donar suport a i no asfixiar" els comerciants i "atreure inversions" del comerç autòcton, i alhora ha sol·licitat a l'alcalde "no confondre" la mida i característiques de les empreses en parlar de l'IBI, per la seua facturació o nombre de treballadors, i en aplicar els canvis previstos en este pagament.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns, María José Broseta, ha agraït l'"oportunitat" que oferix poder parlar en el debat d'este dilluns però ha censurat el "precipitat de la convocatòria", que ha impedit "aprofundir", i el "temps limitat" d'"intervenció". Ha criticat que la participació ciutadana de l'executiu local siga de "Viquipèdia" i ha dit que esta ha d'anar "més enllà d'una definició".

Broseta ha considerat que per a portar a terme canvis en les línies de l'EMT "cal debatre més" amb els afectats i fer "un treball previ d'informació abans de començar les consultes", després del que ha demanat "no tornar a un model de decisions unilaterals". Alhora, ha rebutjat les "terrasses massificades" i l'"ocupació de voreres" per este motiu.

La representant veïnal ha advertit que "si no s'adopten mesures València", una ciutat en la qual es practica "el microbotellot passarà a ser" un lloc de "macrobotellot". A més, ha demanat que no s'autoritzen apartaments turístics en zones residencials i ha reclamat mesures per a millorar la neteja viària.

D'altra banda, des de l'Associació de Veïns de Polo i Peirolón s'han rebutjat els "insults" i les "crítiques" en el debat i que es parle "de l'Estat de la Ciutat del passat". Els representants d'esta entitat han defensat el treball dels seus membres a favor del barri i dels ciutadans sense cobrar i ha criticat que "la neteja dels carrers" haja anat "a pitjor".

"NO HAN BENEFICIAT A NINGÚ"

A més, s'ha indicat que "els canvis en els autobusos" de l'EMT "no han beneficiat ningú" i que han perjudicat "la gent més més", i alhora s'han reclamat podes en els parcs i jardins i que les juntes de districte "siguen com eren" i no "una gàbia".

L'Associació de Veïns de Nou Moles ha censurat també els canvis en les línia de l'EMT, en concret, que en esta zona s'hagen tret algunes i que no es recuperen altres. També s'ha demanat major nombre de policies de barri i la poda d'arbres. Alhora, des d'Orriols Conviu s'ha advertit de la "superpoblació" que registra este barri i de l'"estigmatització de la població immigrant".

Els representants d'esta entitat han reclamat un impuls per al comerç, adoptar mesures per a fer front a "servicis públics insuficients" i per a lluitar contra l'"ocupació d'habitatges de les entitats bancàries", així com "un pla integral de renovació del barri".

D'altra banda, els comerciants del carrer Alboraia i adjacents han lamentat que en esta zona s'hagen deixat "carrers només per a bicicletes" i que s'hi haja dificultat l'entrada de taxis, de cotxes, d'ambulàncies i l'accés als garatges. Este col·lectiu ha demanat l'obertura de Genaro Lahuerta, actuar en els solars, presència policial a l'eixida dels col·legis i que l'alcalde visite el barri.

"PARC A LA DESEMBOCADURA"

L'Associació de Veïns de Natzaret ha reclamat l'execució del parc de la desembocadura del Túria i ha criticat que estiga "encallat" el projecte per a eliminar les vies del ferrocarril que separen el barri de la ciutat. A més, ha sol·licitat mesures per a combatre l'analfabetisme i atendre les rendes baixes i l'envelliment de la població.

Salvem el Cabanyal i l'Associació de Veïns i Veïnes del Cabanyal han demanat agilitzar la redacció i aprovació el nou pla de rehabilitació del barri i actuar contra la contaminació acústica a favor de la intimitat del domicili, la salut i el descans.

ALTRES COL·LECTIUS

D'altra banda, les famílies nombroses han demandat una modificació de l'IBI i ajudes, entre les quals hi ha, al transport; Cocemfe, treballar l'accessibilitat de manera transversal i parades d'EMT accessibles; l'Associació Alana, servicis socials públics suficients i adequats a la demanda i feina des de l'economia social; els afectats per la hipoteca seguir treballant per a frenar els desnonaments, i Moviment contra la Intolerància, campanyes de sensibilització contra esta i els delictes d'odi.

Fapa València ha demanat inversions en infraestructures escolars i acords entre Ajuntament i Generalitat per a aconseguir-les, mentre que Iniciatives Culturals Urbanes ha instat a treballar en la cultura i l'oci. Al final del debat Ribó ha respost a cadascun d'estos col·lectius, ha dit que prenia nota de les seues reivindicacions i ha defensat el treball portat a terme pel seu equip en alguns temes plantejats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento