Comunitat Valenciana

Oltra diu que la documentació sobre accidents a la residència de Carlet abans de 2011 es va destruir

  • La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Política Inclusiva, Mónica Oltra, ha assegurat este dimarts que els últims cinc anys, entre 2011 i 2016, un total de sis persones han mort accidentalment a la residència de la tercera edat de Carlet (València) i no han pogut obtindre dades més enllà de 2011 perquè "sistemàticament s'ha destruït documentació que fa referència a estos incidents en la direcció territorial corresponent".
Oltra en la Comisión de Política Social de las Corts
Oltra en la Comisión de Política Social de las Corts
FLICKR/CORTS/INMA CABALLER
Oltra en la Comisión de Política Social de las Corts

Així ho ha indicat durant la seua compareixença a la Comissió de Política Social en les Corts per a explicar la situació a la residència que ella mateixa va sol·licitar després de la publicació d'una fotografia en la qual un usuari d'este centre apareix estès a terra, una imatge que suposa, ha dit, una vulneració del dret a l'honor, la intimitat i la dignitat de l'home i de la seua família, així com l'omissió del deure d'auxili per part de qui la va prendre.

En la seua intervenció, la consellera ha admès que ella és la responsable política del que ha passat, tot i que "en unes circumstàncies" concretes després de 20 anys "de desastre", de "parèntesi de la cosa pública" i del "negoci de Taula", amb una aposta per la privatització i "l'abandonament dels servicis públics" en el marc del model Blasco-Cotino.

A més, ha apuntat que ara ella compareix per a donar explicacions mentre que l'anterior Consell del PP no ho va fer i ha posat com a exemple sis incidents ocorreguts els últims cinc anys dels quals "mai han informat".

Ha indicat que una resident va morir després que una altra la tirara de manera accidental per les escales en 2013, un resident va caure accidentalment per les escales en 2014 i el mateix any una persona va caure en el lavabo, es va copejar i la infermera no va avisar al metge. Va morir l'endemà, ha relatat Oltra.

Ha prosseguit relatant que l'any passat una resident va aparèixer "asfixiada amb una gasa" i la Policia Judicial no va poder determinar si es va tractar d'un suïcidi o un homicidi compassiu. Este succés sí es va conèixer, ha dit, perquè va eixir en els mitjans, com també va passar amb l'incendi del 2005 en què va perdre la vida una persona i una altra va resultar ferida per intoxicació.

Alhora, Oltra ha assenyalat que en estos últims cinc anys es van registrar dos suïcidis, un el 2011 i un altre este mateix any, arran del qual es van paralitzar els ingressos excepte en casos d'"extrema urgència".

Arran de la publicació de la fotografia de l'ancià a terra no hi ha cap nou ingrés al centre. Esta mesura ha permès que hi haja 48 places menys ocupades a la residència -l'ocupació màxima de les quals és de 420 persones- i s'ha millorat la ràtio d'atenció als residents en un 12%. Actualment hi ha 199 treballadors de plantilla i estan ocupats 196 llocs.

INVESTIGACIÓ SOBRE LA FOTOGRAFIA

Respecte a la fotografia que va originar la polèmica, Oltra ha dit que s'està investigant com va arribar a publicar-se, després de ser feta per un auxiliar de clínica el 25 d'agost, lliurar-se a la directora tècnica i ser enviada per esta al supervisor d'infermeria, que al seu torn l'hauria enviat al grup del personal d'infermeria i al metge de la planta.

Ha incidit que el primer que va fer en visitar la residència ha estat demanar perdó a Vicente, l'usuari retratat en la fotografia, i comprovar que es trobava bé, i després visitar l'habitació perquè "en algun lloc falla alguna cosa".

En este sentit, s'ha preguntat com va poder caure l'ancià quan "entre una ronda i la següent res més passa una hora, tenim la barana, les subjeccions i una persona que no té una mobilitat com nosaltres; tot el conjunt és físicament impossible".

Este informe, ha prosseguit, estarà a disposició de la justícia tenint en compte que el cas ja està denunciat per la família, i a nivell intern també s'ha obert una investigació per depurar responsabilitats davant d'esta "mala praxi" i en el cas que s'observaren responsabilitats penals es traslladaria a Fiscalia.

També es treballa per a aconseguir una "racionalització dels períodes de vacances" del personal, de manera que siguen més llargs amb vista a les substitucions i també a equiparar el salari del personal sanitari que treballa en servicis socials al qual treballa en sanitat, perquè del contrari existix dificultat perquè els integrants de la borsa accepten este tipus de substitucions per curts períodes de temps i menor retribució.

SENSE "VARETA MÀGICA"

La consellera ha explicat als diputats les actuacions realitzades després de la publicació de la foto el 4 de setembre i ha afirmat que esta residència, la més gran de gestió directa de la Generalitat i inaugurada en 1983, no representa el model pel qual aposta el nou Consell d'atenció "a escala humana, no industrial".

Segons ha detallat ja el 2010 el grup de millora contínua posat en marxa per a avaluar la situació del centre parlava que la distribució de la residència dificultava la gestió i la feina diària i recomanava actuar per a solventar-ho, i alhora advertia d'un clima "enrarit" en una plantilla "desmotivada". "El PP era sabedor dels problemes que existien i no va fer res per a solucionar-los", ha criticat.

De fet, Oltra ha criticat que entre 2005 i 2015 es va reduir el nombre de places de gestió directa de 4.063 a 3.886, no es va obrir "ni una sola residència pública" i es van multiplicar per cinc les places finançades per la Generalitat en residències privades, el que mostra "quines eren les prioritats".

Així les coses, ha indicat que cal referir-se a l'herència perquè "ací el que s'estava fent era el negoci de Taula" i "un no entra al govern amb una vareta màgica, entra després de 20 anys de desastre".

També ha mostrat una fotografia d'una placa amb el nom de l'expresident Alberto Fabra d'una visita a la residència en 2013. "Gestió zero, però una placa, jo no em gastaré els diners en plaques", ha dit, malgrat que ja ha visitat el centre dues vegades.

PP: "EL PROBLEMA NO ÉS LA FOTO"

Des del grup popular, la diputada María José Catalá ha assenyalat que mantenen la seua petició que Oltra comparega al ple, ha revelat que també la consellera ha sol·licitat esta setmana fer-ho i s'ha preguntat "què passaria si s'invertiren els papers".

També ha recalcat que esta residència "no és del model Cotino", sinó de gestió directa, "vaixell insígnia" de la política que aposta pel públic, i ha demanat que deixe de parlar de l'herència rebuda.

"El problema no és la foto", ha remarcat, sinó la falta de personal, i ha acusat Oltra de buscar "el culpable de la foto per a no assumir la seua responsabilitat", i alhora s'ha preguntat si considera "més greu la publicació que el fet".

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans Alberto García ha assenyalat que des de 2005 els sindicats ja advertien que l'ordre que regula la ràtio de personal per a atendre els residents no era l'adequada, mentre que Fabiola Meco (Podem) ha asseverat que la foto és "greu, trist i crua" i representa "un model horripilant que ha apostat pel negoci".

Des de Compromís, Mónica Àlvaro ha recordat que la política del PP davant de les denúncies de la qualitat dolenta en la menjada del centre ha estat "penal i expulsió" del denunciant, mentre que ara s'informa i "no es destruïx documentació", i la diputada socialista Concha Andrés ha mostrat la seua indignació davant de la fotografia i s'ha preguntat com va poder caure l'home amb subjecció i barana pujada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento