Comunitat Valenciana

La UCO detecta una operativa de compravenda entre societats de Rus per a blanquejar diners de comissions

  • La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha elaborat un informe, dins de la peça principal del cas Imelsa, en què analitza una operativa de compra de participacions amb intervenció d'una societat de l'expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, i altres mercantils, la finalitat de la qual seria aflorar diners de procedència "opaca" i procedent del cobrament de comissions entre 2005 i 2008. Segons el parer dels investigadors, esta compravenda, que assoliria un import d'1,8 milions d'euros, seria fictícia.

Així consta a l'informe, a què ha tingut accés Europa Press, amb informació de la denúncia presentada davant de Fiscalia per la diputada d'EUPV a la corporació provincial Rosa Pérez; bases de dades accessibles a la Policia Judicial o aportacions voluntàries i declaracions de persones relacionades amb els fets. La UCO sosté que els diners podrien provindre d'una comissió il·legal pagada pel grup immobiliari relacionat en les operacions de compravenda per algun negoci facilitat per Rus o bé relacionat amb altres fets delictius en els que estaria implicat l'exdirigent popular.

L'operativa de compravenda, segons l'informe, es descompon al seu torn en dues compravendes d'operacions: la primera d'estes poc abans de ser Rus nomenat president de la Diputació el 2007, i la segona el 2010. La societat objecte d'esta acció de la qual és propietari Rus és Fabricació i Distribució del Moble S.L. (FMD.S.L).

D'acord amb l'informe, el juliol del 2007 es va constituir Artinvest, per part de Rus, que figurava com a administrador únic. Després, este mateix dia, hi ha hagut una ampliació de capital social atorgada per la mercantil FDM -on l'expresident de la Diputació va intervindre com a administrador únic- per import de 175.000 euros, per al que es creen 50 participacions amb una prima d'assumpció total de 1.625.000 euros.

Estes participacions se subscriuen i desemborsen per Artinvest, que va dipositar a nom de FDM un total d'1,8 milions d'euros en un compte bancari. Este mateix dia es va signar l'elevació a públic d'un contracte de compravenda de participacions de FDM-Artinvest a favor de Geneva Fons Immobiliari, propietat de Ramón Lis -mort actualment- i Jaime Cabot.

A través d'este contracte, Artinvest ven i transmet a Geneva les 50 participacions de FDM, representatives del 20% del capital per import d'1,8 milions que declara rebre la part venedora en este acte.

El juny del 2010 es produïx una compravenda d'accions socials de FDM per part de Geneva Fons Immobiliari a favor d'Artinvest per un import d'1,2 milions d'euros. A l'informe es fa constar que l'ingrés que es realitza en el compte d'Artinvest per a ser transferit en la de Geneva per a materialitzar esta compravenda de participacions prové al seu torn d'un compte, el titular del qual és una octogenària que era la mare de Ramón Lis, administrador d'esta última empresa.

Amb estes dades, per a la Policia, "ens trobaríem davant d'una operació de compravenda fictícia", pel que entén que la transacció "no es va arribar a efectuar ja que els diners que servix per a realitzar-la prové en realitat de l'entorn de Geneva, societat que transmet les participacions i que haguera de ser la receptora del mateix".

La UCO conclou que el 2007 Rus podria haver lliurat una quantitat en B que havia de superar el milió d'euros a alguna de les persones de Geneva, amb capacitat i solvència econòmica per a aportar esta quantitat en A i materialitzar la compravenda del 2007. Després, el 2010, l'expresident de la Diputació tornaria a comprar les participacions de la seua societat, però en esta ocasió en Geneva qui en realitat li donaria els diners per a comprar-se a si mateixa les participacions, per un import menor en 600.000 euros al pagat el 2007.

Els investigadors creu que estos diners en B lliurats el 2007 podrien col·locar-se per a la compra d'algun immoble al Brasil. La UCO atribuïx el suposat delicte de blanqueig a Rus, el mort Ramón Lis i Jaime Cabot, i no es descarta la col·laboració d'algun treballador de la sucursal de Torrent.

ANÀLISI DE COMPTES

Després d'analitzar els comptes intervinents en l'operació, la UCO conclou que genera "seriosos dubtes" d'haver-se produït, ja que la quantitat pactada en l'escriptura d'1,2 milions d'euros -600.000 euros menys que el seu valor del 2007- procedix d'un compte de la mare de Ramón Lis, que al seu torn es nodrix d'ara a nom de Clausus Boreal -on figura el pare de Jaime Cabot com autoritzat- i Geneva.

El compte que pertany a esta última societat seria la destinatària final dels diners procedents d'Artinvest, el que significaria que els diners que entraria en el compte de Geneva procedixen d'ella mateixa i altres persones relacionades amb ella. La policia desconeix si Artinvest realitza alguna funció o únicament es crea per a intermediar en l'operació, el que concorda amb els escassos moviments que presenta el seu compte corrent.

Alhora, destaca com "fet curiós" que tots els moviments es realitzen el mateix dia que tots els comptes estan a la mateixa sucursal, a més de l'edat dels pares, pel que no descarten que a l'ordre per fer les transaccions les hagueren donat ells mateixos. Això "denotaria una connivència amb la persona que els hagués atès en la sucursal", situada a Torrent, apunta la Policia, que no veu "desgavellat" relacionar Geneva Fons Inmobiliari amb negocis d'este tipus a Xàtiva.

La UCO ha demanat informació al Banc d'Espanya sobre operacions de Geneva amb l'estranger entre 2005 al 2010, entre les quals destaquen amb destinació al Regne Unit, el Brasil, Alemanya o Xile, per diferents conceptes, imports i cap a o des de diferents països. Alhora, constata dues societats residenciades a Portugal i el Regne Unit relacionades amb Rus, sobre les quals indica que encara no se saben les activitats comercials desenvolupades i el paper que juguen els càrrecs societaris de la societat portuguesa en relació amb Rus.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento