Comunitat Valenciana

AIJU participa en un projecte que valoritza la clofolla d'ou com analgèsic en pacients artròstics i esportistes

  • L'Institut Tecnològic del Producte Infantil i d'Oci (AIJU) participa en el projecte 'Eco-SHELL' finançat per la iniciativa europea 'ECO-Innovation' que pretén facilitar la primera entrada al mercat espanyol i europeu dels productes innovadors obtinguts per Eggnovo a partir de clofolla d'ou i valoritzar-los aconseguint el seu ús com a analgèsic en pacients artròsics i esportistes.
Valorización de la cáscara de huevo como analgésico
Valorización de la cáscara de huevo como analgésico
AIJU
Valorización de la cáscara de huevo como analgésico

Els productes, obtinguts mitjançant l'aplicació d'un procés de separació i patentats com Ovocet, Ovomet, Ovopet i Ovoderm, estan sent estudiats, a més, per a la seua aplicació en matrius plàstiques, penso per a animals o com hidratant i regenerador per a la pell, segons ha informat AIJU en un comunicat.

Referint-se a Ovocet (carbonat càlcic), s'està investigant la seua aplicació a altres sectors a més del de l'alimentació ja que es presenta com una alternativa sostenible i més respectuosa amb el medi ambient que el carbonat càlcic de planter, la font més comú de carbonat càlcic present al mercat.

En este sentit s'han realitzat proves per a incorporar Ovocet en diferents matrius plàstiques. La caracterització de les matrius plàstiques executada i els resultats obtinguts obren la possibilitat d'utilitzar esta matèria prima natural, innovadora i sostenible com a càrrega en la fabricació de diferents plàstics.

Respecte a Ovomet, s'han realitzat diversos estudis preclínics i clínics en éssers humans per a valorar la seua efectivitat com a tractament en patologies articulars, per això s'ha testat la seua activitat, tant en pacients artròsics com en esportistes que sotmeten a les seues articulacions a un gran estrès com corredors.

Així, s'han obtingut uns resultats que mostren una gran efectivitat com a producte analgèsic, antiinflamatori i regenerador del cartílag. Unit que es tracta d'un producte natural, posiciona Ovomet com una "seriosa alternativa" als tractaments que actualment s'utilitzen per als esmentats fins.

Pel que fa a Ovopet, s'ha inclòs com a ingredient en pinso sec, penso humit, snacks i comprimits i després s'han realitzat diferents estudis en clíniques veterinàries independents amb la finalitat de valorar la seua efectivitat en animals, concretament en gossos amb displàsia de maluc.

En este sentit, s'han obtingut, en un període molt curt de tractament, millores estadísticament significatives que es traduïxen en una millora de l'activitat dels animals així com en un increment en la qualitat de vida dels mateixos.

Alhora, els últims estudis realitzats per Eggnovo s'han centrat en Ovoderm com a producte focalitzat en la nutricosmètica, mostrant la seua efectivitat com tractament per a millorar i incrementar la hidratació, elasticitat i regeneració cutània.

PRODUCTES SOSTENIBLES MEDIAMBIENTALMENT

Els resultats ambientals esperats d'Eco-SHELL són entre d'altres: la disminució de la quantitat de residus de clofolla d'ou que acaba en els abocadors -unes 7.000 tones a l'any-; la reducció de la quantitat de carbonat de calci mineral que s'utilitza per a alimentació animal, suplements dietètics i plàstics -6.860 tones a l'any-.

La substitució de carbonat de calci de planter per carbonat de calci de l'ou comportarà, a més, importants beneficis ambientals al final del projecte com una reducció de 3,72 tones CO2 a l'any, una disminució en el consum d'aigua de més 23 milions de litres/any i una reducció en el consum d'energia de més 4,6 milions kWh/any.

En este sentit, l'anàlisi de cicle de vida d'ovomet i ovocet mostren impactes ambientals molt baixos en les diferents categories ambientals analitzades, conclent-se que els dos productes poden considerar-se sostenibles mediambientalment.

SOCIS DEL PROJECTE

En el projecte participen quatre empreses: Eggnovo, empresa propietària de la tecnologia, la planta de processament de la qual es troba al polígon Industrial de Villatuerta (Navarra), la Universitat de Lleó (Unileon) que participa en la realització de l'anàlisi física i de químics i biològics, l'institut tecnològic AIJU amb àmplia experiència en la introducció de deixalles naturals en matrius plàstiques i Iniciatives Innovadores, empresa consultora amb experiència en coordinació de projectes europeus.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento