Barcelona alleujarà l'IBI dels equipaments culturals amb ajuts de fins a 5.000 euros

  • Cinemes, teatres, sales de concerts, llibreries, galeries, etc. -en total 250 espais- podran accedir a una rebaixa del 95% d'aquest impost.
  • El consistori ha dotat aquesta línia amb 500.000 euros, 400.000 dels quals destinats a espais d'exhibició d'arts en viu i 100.000 a establiments comercials.
  • Queden exclosos d'aquesta ajuda els equipaments públics així com els grans exhibidors de cinema.

L'Ajuntament de Barcelona obrirà aquest divendres una línia de subvencions per donar suport a l'activitat cultural de la ciutat per mitjà de bonificacions en l'Impost de Bens Immobles (IBI). Cinemes, teatres, sales de concerts, llibreries, galeries, etc. -en total 250 espais- podran accedir a una rebaixa del 95% d'aquest impost, amb un topall de 5.000 euros.

El consistori ha dotat aquesta línia amb 500.000 euros, 400.000 dels quals destinats a espais d'exhibició d'arts en viu i 100.000 a establiments comercials d'àmbit cultural (galeries, llibreries, cinemes, etc.). Per bé que l'IBI grava la propietat, l'ajuda pública haurà de repercutir en els operadors que desenvolupen l'activitat cultural, siguin o no propietaris de l'establiment.

L'import de la subvenció es determinarà prenent com a referència la quota líquida de l'IBI corresponent a l'exercici 2015, i aplicant-hi un descompte de fins al 95%, sempre fins una quantia màxima de 5.000 euros. Queden exclosos d'aquesta ajuda els equipaments públics així com els grans exhibidors de cinema (hi poden optar els cinemes d'autor i/o cinema subtitulat).

D'entrada, la línia està dotada amb 500.000 euros, però si la demanda (potencialment 250 espais hi poden accedir) supera la previsió, el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, no ha descartat que es pugui ampliar aquest fons en properes convocatòries.

Collboni ha recordat que aquesta és una mesura que el PSC ja va forçar a incloure com a partida en les Ordenances fiscals quan encara no era al govern municipal. Ara, ha dit, "tenim la sort de poder-la anunciar com a membres del govern", ha subratllat. El tinent d'alcalde ha remarcat que l'única via per ajudar els operadors privats de Cultura en l'àmbit fiscal des de l'Ajuntament l'IBI. En aquest sentit, Collboni "s'ha sumat" a la demanda que es redueixi l'actual IVA cultural del 21%.

El vicepresident de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Antoni Albadalejo i el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, han acompanyat Collboni durant l'anunci de la nova línia de subvenció. Albadalejo ha agraït a l'Ajuntament aquest "petit ajut" i la "fluïdesa de diàleg" que, ha dit, no s'havia produït darrerament amb el consistori.

"És una ajuda bonificació, però benvolguda sigui, i aprofitarem la facilitat de conversa que tenim darrerament per parlar, per exemple, de la imatge del teatre a al ciutat", li ha dit al tinent d'alcalde.

Música en viu

D'altra banda, des de l'Ajuntament ha concretat aquest dijous que l'anunciada nova línia d'ajuts a la música en viu, mitjançant una subvenció per a inversions en estudis d'impacte acústic i instal·lació de limitadors, s'obrirà finalment a finals de la setmana vinent.

Aquesta convocatòria estarà dotada amb 400.000 euros, i està adreçada a establiments que disposin o estiguin tramitant la llicència de música en viu.

També a finals de la setmana vinent s'obrirà la convocatòria d'ajuts a les inversions per a la rehabilitació i dotació d'equipament tècnic destinats a espais independents de creació, experimentació i difusió cultural de la ciutat, de titularitat privada. L'import de la convocatòria és de 250.000 euros.

Encara en fase de resolució hi ha pendents dues altres línies de subvenció, en aquest cas destinades a llibreries de la ciutat i auditoris i teatres d'entitats sense afany de lucre, les dues per a la seva rehabilitació i dotació d'equipament tècnic, segons ha informat l'Ajuntament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento