El bar La Principal compleix 99 anys lluitant per ser reconegut com un local emblemàtic

  • Els requisits que l'Ajuntament demana per atorgar aquesta categoria són: antiguitat, elements històrics i que aporti valor a la cultura de la ciutat.
  • D'entre la decoració històrica de La Principal destaquen dos mosaics modernistes de Ramon Casas i Leonetto Capiello.
  • Com molts locals de barri amb aquestes característiques, La Principal també té clients emblemàtics que venen al bar des de fa més de 60 anys.
Elements històrics distintius de La Principal, com la seva terrassa, els tendals i les marquesines originals.
Elements històrics distintius de La Principal, com la seva terrassa, els tendals i les marquesines originals.
Anna Rocasalva
Elements històrics distintius de La Principal, com la seva terrassa, els tendals i les marquesines originals.

La Principal va celebrar el  passat diumenge els seus 99 anys de vida demostrant que el bar segueix amb la mateixa energia que el primer dia, fa gairebé un segle.

L’establiment de l’any 1917 – que rebé el nom de La Principal perquè estava al costat d’una coneguda estació d’autobusos amb aquest nom –  es troba en plena lluita per adquirir la condició de local emblemàtic, cosa que li permetria mantenir totes les seves característiques diferencials que el fan tan encantador.

Elements distintius com la seva terrassa, els tendals i les marquesines originals, així com els mosaics modernistes de Ramon Casas i Leonetto Capiello formen part de la decoració històrica de La Principal.

Com una gran família

Però el que persuadeix al visitant de què aquest bar té un ‘je ne sais quoi’ especial és un agradable l’ambient de barri que fa que els clients nous i els de tota la vida s’hi trobin com a casa, com una gran família.

Roberto Spanu, l’encarregat del bar, saluda un per un els clients habituals, mentre mostra, amb orgull, la bellesa històrica de La Principal.Se’m posa la pell de gallina cada cop que entro, explica a 20Minutos, “L’Ajuntament ho hauria de valorar com es mereix”.

Amb 97 anys, Mario Llopis és un dels clients més antics i afirma que l’envaeix una “dolça nostàlgia” al recordar el seu pare jugant a cartes  en aquest bar: “El que té d’especial aquest bar són els records. I els records són molt bonics, però a vegades et donen una nostàlgia tremenda”. Mario explica a 20Minutos que ell és un dels pocs bohemis que queden de la seva època mentre beu el tallat a glopets.

Si em donessin un duro per cada dia que he vingut a La Principal seria milionària”, comenta divertida l’Àngels Nolla a 20Minutos. És clienta des dels 18 anys, de quan ballava a la Sala Emporium, un cabaret proper que ja no existeix. 62 anys després, segueix anant a La Principal amb la família.

Lluita pel reconeixement

Segons declaracions fetes a 20Minutos pel fill de la propietària del local, Joaquina Laguna, els requisits principals que es demanaven des de l’Ajuntament per què el bar fos declarat establiment emblemàtic eren: l’antiguitat, els elements històrics i la identitat, que aporti valor a la cultura de la ciutat.

El gerent de La Principal no s’explica per què encara no se’ls ha reconegut la categoria de bar emblemàtic però l'empresa ja ha presentat al·legacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento