L'exposició del World Press Photo porta a Barcelona el millor fotoperiodisme internacional

  • La mostra es pot visitar al CCCB fins al 13 de desembre.
  • Barcelona és de les poques ciutats on es mostren els treballs multimèdia.
  • Les fotografies d'aquesta edició són més intimistes.
Jon y Alex, foto ganadora del World Press Photo 2015.
Jon y Alex, foto ganadora del World Press Photo 2015.
Mads Nissen/Scanpix/Panos Pictures
Jon y Alex, foto ganadora del World Press Photo 2015.

L’exposició del World Press Photo 2015, la cita anual amb el millor fotoperiodisme internacional, es va inaugurar al CCCB el passat dimecres. S’hi exhibeixen les 134 fotografies i els set treballs multimèdia guardonats al prestigiós certamen fins al 13 de desembre. La mostra itinerant rep cada any més de 3 milions de visitants en gairebé 100 ciutats de tot el món.

Un viratge cap a la fotografia intimista

En aquesta edició, les obres tenen un caràcter més intimista. “La fotografia tendeix a l’àmbit domèstic, al conflicte de portes endins”, afirma Sílvia Omedes, la directora de la fundació organitzadora de l’exposició a Barcelona, Photographic Social Vision.

Aquesta és la línia que segueix l’obra guanyadora. Jon i Alex, de Mads Nissen, mostra una parella homosexual de Sant Petesburg en un moment íntim. El fotògraf danès ha documentat a peu de carrer les agressions que pateix el col·lectiu LGBT rus. Però Jon i Alex connecta l’espectador amb el conflicte a escala emocional. “Se’ls veu com a persones reals, no només com a subjectes d’una foto”, diu Nissen.

Cosa que no sempre s’aconsegueix amb les imatges de guerra. Erik de Kruijf, director d’exposicions de la Fundació World Press Photo, diu que una de les fotografies més commovedores per als visitants és la d’un macaco encongit de por davant el seu entrenador. Es pregunta per què aquesta suscita més emoció que la imatge dels cadàvers de Gaza. “Ens sentim impotents davant la guerra. Però pensem que podríem haver salvat aquell mico.”

“La premsa necessita intimitat”, conclou Nissen. “És la clau per connectar”.

El drama dels migrants al Mediterrani

Carlos Spottorno, únic guanyador espanyol del 2015, ha rebut el 3r premi al curtmetratge. A les portes d’Europa retrata el rescat de 200 migrants trobats a la deriva entre Tunísia i Itàlia. El va dur a terme la marina italiana dins l’operació Mare Nostrum, que patrullava el Mediterrani 24 hores al dia. Spottorno ha denunciat que l’operació no va tenir continuïtat per la manca de suport de la Unió Europea.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento