Les infermeres i metges de família reforçaran pediatria

El Pla d’Atenció Pediàtrica intentarà que es recorri menys a les Urgències per a qualsevol complicació. Un 40% d’atencions són per «trastorns banals».
Les infermeres assumiran feines pròpies dels pediatres per suplir la mancança de professionals i perquè aquests no facin feines menors per a les quals no cal l’especialitat. També assumiran més feina en aquest àmbit els metges de família dels ambulatoris.Aquesta és una de les novetats que estableix el Pla d’Ordenació de l’Atenció Pediàtrica en l’Atenció Primària 2007-2010. Fins ara es considerava «excepcional» la participació de la infermera i del metge de família en l’atenció als petits. «L’activitat dels pediatres estarà més focalitzada en patologies. I les infermeres faran l’avaluació del nen i de la seva família, gestionarà el programa de medicina preventiva i el programa de vacunes, donarà consells de salut, seguirà les alteracions detectades i promourà feines d’educació i autocura», va explicar ahir la consellera de Salut, Marina Geli.

Urgències banals

Un informe dels hospitals  Vall d’Hebron i el Sant Joan   de Déu va concloure que un 40% de les atencions urgents són «trastorns banals».

El sindicat d’infermeres ja va criticar ahir que el col·lectiu tingui més competències a Catalunya sense un augment de la plantilla.

Segons l’Enquesta de Salut Pública de 2006, un 40% de la població infantil havia visitat un servei d’urgències en el darrer any, especialment en la franja entre 0 i 4 anys.

Hospital de referència

El Pla preveu, a més, la creació de 37 sectors sanitaris, cadascun dels quals tindrà un hospital de referència. També s’establirà la figura d’un coordinador d’atenció primària.

Quasi tots els pares recorren a l’assistència pública, xifra que s’ha incrementat els darrers anys. Un 80% són visitats el mateix dia de l’afecció.

Menys visites per als professionals

El Programa Nen Sa (1995) xifrava en 13 el nombre de visites per al pediatre i per a la infermera. A partir d’aquest 2007, els pediatres podran assumir-ne 10 i les infermeres fins a 12. El nou programa té el compromís de no duplicar les visites, com passava abans.  En els darrers tres anys, el nombre de pediatres es va incrementar en 107 persones. L’actual manca de pediatres s’explica per la «falta de planificació» en  1995. Otitis, disfuncions visuals i al·lèrgies és el que motiva més visites dels nens al pediatre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento