L’arquitecte dels colors

La Pedrera es fa ressò dels 13 anys d’investigació del pintor rus Nicolas de Staël. L’artista va revolucionar amb els colors la figuració i l’abstracció abans de suïcidar-se l’any 1955.
Agrigento (1954), oli sobre tela d’una col·lecció particular.
Agrigento (1954), oli sobre tela d’una col·lecció particular.
Agrigento (1954), oli sobre tela d’una col·lecció particular.
Staël va lluitar en solitari i a contracorrent per fer dels pinzells la seva connexió amb el món que l’envoltava i el vaixell de salvament on refugiar-se de les onades de la realitat més crua. El pintor rus, parisenc d’adopció, va condensar en 13 intensos anys de producció tot un seguit de pintures que van marcar època al segle XX, en una etapa de ple debat sobre els límits existents entre la figuració i l’abstracció.La Pedrera dedica una retrospectiva a l’artista, que va morir d’una manera força dramàtica l’any 1955, suicidant-se. Es recullen 60 olis i és la segona gran mostra que se li dedica al pintor a Espanya després de la que va acollir, sense massa repercussió, el centre d’art Reina Sofía de Madrid l’any 1991.

De la seva producció, en sobresurt l’habilitat per construir espais amb l’ús dels colors. Aquests són llampants i cridaners,  i reflecteixen la profunda impressió que va causar a l’artista els seus viatges a àrees mediterrànies d’Espanya i d’Itàlia, com ara l’illa de Sicília.

La connexió del pintor amb Catalunya es concreta en una estada que va fer l’any 1935 a Manresa i en la inspiració que ha generat posteriorment en creadors locals com Albert Ràfols-Casamada. Staël també es va sentir molt commogut durant el seu viatge al Museo del Prado de Madrid, el 1954, per les monumentals i majestuoses teles de Goya i Velázquez.

* La Pedrera. Pg. de Gràcia, 92. Gratis. Fins al 24 de setembre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento