Plató, la batalla de l'Ebre i els cadenats com a mostra d'amor, a la segona jornada de les PAU

Alumnes concentrats durant una de les proves d'accés a la universitat a Tarragona.
Alumnes concentrats durant una de les proves d'accés a la universitat a Tarragona.
ROGER SEGURA / ACN
Alumnes concentrats durant una de les proves d'accés a la universitat a Tarragona.

Un fragment del Memorial de Greuges lliurat al rei Alfons XII el 1885 i la Guerra de Cuba, presentada en forma de vinyeta gràfica, han estat dos dels temes que han pogut escollir els alumnes que aquest dimecres s'han examinat d'Història a la selectivitat. La població activa durant el franquisme i la Batalla de l'Ebre completaven les dues opcions. Els que han optat per examinar-se d'Història de la Filosofia, han pogut escollir entre comentar un text de Nietzche de Sobre veritat i mentida en sentit extraordinari o Plató, de La República. Els estudiants també s'han examinat de llengua estrangera. En anglès, la prova ha girat entorn els cadenats que es posen als ponts, amb l'exemple de París.

Identificar dos greuges que s'expliquen en un fragment del Memorial que es va lliurar el 1885 al rei Alfons XII i, a partir d'aquest text, triar explicar les dues diferències entre els catalanismes de finals del S.XIX o els fets més importants del catalanisme durant la Restauració i fins l'aprovació de les Bases de Manresa. Aquesta ha estat el primer exercici d'una de les opcions de l'examen d'història que han fet aquest dimecres els estudiants que realitzen les PAU. L'evolució de la població activa de l'estat espanyol entre el 1940 i el 1975, i l'explicació o bé de la crisi del final del franquisme o les dues èpoques diferenciades del règim franquista completaven la primera opció de la prova.

En la segona, una imatge gràfica publicada l'abril de 1989 sobre la Guerra de Cuba feia desenvolupar als alumnes aquest episodi històric. A més, els estudiants han hagut d'escollir explicar els detalls de la Guerra de Cuba i la pèrdua de les colònies del 1989, o comentar l'oposició al sistema de la Restauració fent referència al carlisme, al republicanisme i a l'obrerisme fins el 1898. Els alumnes que han triat aquest model, s'han enfrontat a un text publicat al Diario de Burgos el nombre de 1938 sobre la Batalla de l'Ebre. Aquest examen feia explicar la importància d'aquesta batalla i el final de la Guerra a Catalunya, o explicar l'alçament i l'inici de la Guerra Civil a Catalunya fins els Fets de Maig de 1937.

Plató o Nietzche, a Història de la Filosofia

Una part de l'alumnat que està realitzant els exàmens de selectivitat però, s'han examinat d'Història de la Filosofia, una prova en què s'ha pogut escollir entre comentar un fragment de La República de Plató o un fragment de Sobre veritat i mentida en sentit extramoral, de Nietzche. En aquesta prova, els alumnes havien d'identificar les principals idees de l'autor, descriure el significat d'algunes paraules importants per a la comprensió del text i comparar les idees de l'autor escollit amb altres autors de la filosofia occidental.

Els cadenats de París, a la prova d'anglès

Els alumnes que fan les PAU també han realitzat aquest dimecres la prova de llengua estrangera. A l'examen d'anglès, els estudiants s'han trobat un text adaptat de BBC News que qüestiona el costum de posar cadenats als ponts com a mostra d'amor. A través de l'exemple de París, que els ha començat a treure, l'examen feia reflexionar sobre si els cadenats són romanticisme o amenaça i aquesta era, de fet, una de les propostes de l'expressió escrita. La segona, era posar-se al lloc de la protagonista de l'article i escriure una entrada al blog sobre com ha canviat els darrers anys, el seu punt de vista sobre aquest fenomen. En l'apartat de comprensió oral, els alumnes han hagut d'escoltar una entrevista a un jugador de tenis.

Amb aquests exàmens s'han acabat les proves de les matèries comunes. La selectivitat però, continua aquest dimecres a la tarda i durant tot el dijous, amb matèries de modalitat com Llatí, Matemàtiques, Geografia, Grec, Biologia o Dibuix artístic. Les notes se sabran el 26 de juny vinent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento