Més participació de les entitats ciutadanes als espais municipals

  • L'Ajuntament impulsa un programa per activar tants espais municipals com es pugui per posar-los a disposició de les entitats.
  • La mesura ha permès cedir 66 espais municipals des de l’any 2013, 46 dels quals ja s’han pogut ocupar.
  • El Consistori també vol ajudar a les entitats que no tenen accés a una campanya de comunicació, donant-los més visibilitat.
Un dels espais municipals que han passat a utilitzar les entitats socials sense ànim de lucre, en aquest cas, al barri del Raval.
Un dels espais municipals que han passat a utilitzar les entitats socials sense ànim de lucre, en aquest cas, al barri del Raval.
JUAN LEMUS
Un dels espais municipals que han passat a utilitzar les entitats socials sense ànim de lucre, en aquest cas, al barri del Raval.

Barcelona és una ciutat amb un fort teixit social i una intensa activitat associativa. L’Ajuntament de Barcelona, conscient de les dificultats de moltes entitats socials en un moment de crisi econòmica, va posar en marxa el Pla de Locals, un programa per activar tants espais municipals com fos possible per posar-los a disposició de les entitats. La mesura del Consistori ha resultat un instrument útil i àgil i ha permès cedir 66 espais municipals des de l’any 2013, 46 dels quals ja s’han pogut ocupar. La resta, a dia d’avui, estan en tràmit.

Per posar un exemple, la Coordinadora d’Acció Social del Clot – Camp de l’Arpa ja té espai per posar en marxa el seu Local Solidari, al carrer del Concili de Trento 15-35. En el mateix àmbit on es troba aquest espai hi ha altres entitats i serveis, amb la qual cosa el nou Local Solidari de l’entitat contribueix a dinamitzar l’activitat ciutadana del districte de Sant Martí. La Coordinadora d’Acció Social del Clot – Camp de l’Arpa convertirà l’espai en un lloc obert a tothom on s’oferiran serveis destinats a la integració de les persones, ajudant-les a guanyar autonomia personal i social, i acompanyant-les en el seu procés migratori.

Aquest és un exemple del que suposa la gestió cívica, un instrument de participació ciutadana pel qual s’atribueix a una entitat sense ànim de lucre la gestió d’equipaments i serveis municipals, als quals se’ls hi dóna un ús social.

La gestió cívica té entre els seus objectius principals fomentar la participació de la ciutadania i les associacions en iniciatives d’interès públic. L’aposta per aquest model de gestió ha fet un salt notable en els últims anys, gràcies al treball conjunt que s’ha desenvolupat amb les entitats de la Plataforma de Gestió Cívica i el Consell Municipal d’Associacions de Barcelona.

A més, des de l’Ajuntament també es vol donar visibilitat a les activitats que es fan a la ciutat. És per això que la Direcció de Comunicació ha fet una aposta clara en aquest aspecte. I és que no totes les entitats tenen accés una campanya de comunicació o de publicitat de gran format. El programa BCN [ESPAI] s’ha posat al servei d’entitats solidàries, socials i culturals de la ciutat per tal que espais i recursos de publicitat institucional promoguin la seva activitat.

Comissions de seguiment

L’Ajuntament també ha impulsat més de 108 processos de participació o comissions de seguiment, espais on la ciutadania ha pogut expressar la seva opinió i contribuir al disseny o implementació de projectes municipals. La definició de les superilles (Antiga i la Nova Esquerra de l’Eixample; Poblenou; Hostafrancs; i Maternitat i Sant Ramon), el Pla d’usos de la Muntanya de Montjuïc o la reforma de la pista esportiva del barri de Can Baró en són alguns exemples.

Més visibilitat a les entitats

Govern Obert: Barcelona va posar en marxa el projecte de Govern Obert el febrer del 2014, amb l’objectiu de situar la ciutat al capdavant de les urbs que aposten per la transparència, la participació i les dades obertes. (governobert.bcn.cat)

Donar visibilitat a les entitats: El Consistori vol donar visibilitat a les activitats que es fan des d’entitats que no tenen accés a campanyes de comunicació. Des que es va posar en marxa la iniciativa al desembre del 2012, l’Ajuntament ha col·laborat en la difusió de 227 projectes socials, solidaris o culturals. Això ha suposat una inversió de 572.971 euros.

Exemples de campanyes del Local Social: Des del nou Local Social que disposa la Coordinadora d’Acció Social del Clot - Camp de l’Arpa es protagonitzen campanyes com Cap nen del barri sense esmorzar i Recollida d’aliments frescos, a més d’oferir xerrades i tallers. El nou espai es va inaugurar a principis de mes després de 3 anys de reivindicacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento