144 catalans denuncien tortures policials en un any i hi ha hagut 3 morts

Els casos s’han duplicat i la majoria són de la Policia Nacional. Interior investiga 15 possibles maltractaments a Can Brians.
Catalunya va ser la comunitat espanyola en què més tortures es van denunciar l’any passat: 62 incidents en què, suposadament, van patir danys 144 persones. Al conjunt de l’Estat van ser 270 casos, amb 616 denúncies, segons l’Informe sobre la Tortura 2006, elaborat per 40 entitats.Al conjunt espanyol baixen les denúncies, però a Catalunya ha passat tot el contrari: han augmentat d’un 85% al conjunt o d’un 115% a la província de Barcelona.

Segons la coordinadora, Begoña Casado, l’increment s’explica pel desplegament dels Mossos d’Esquadra entorn a la capital i per la major organització social, que es tradueix en més resposta a les suposades agressions.

Les persones associades a moviments socials, els nouvinguts, els presos i les persones amb règim incomunicat són els que més aixequen la veu. I es queixen sobretot de la Policia Nacional (68), la més denunciada, seguida dels Mossos (50) i les policies locals (16). Els funcionaris de presons (10) i la Guàrdia Civil (4) es troben en darrer lloc.

També s’hi van registrar tres morts sota custòdia, de les 63 que es van produir al conjunt de l’Estat.

Galícia és la comunitat en què més es van incrementar aquestes denúncies (+133%, fins a les 49). Al País Basc es van reduir a la meitat (46).

Mals tractes a Can Brians

Una de les entitats de l’informe, l’Observatori del Sistema Penal de la UB, ha rebut 15 denúncies en «l’últim mes i mig» de presumptes «tortures» per part de «quatre o cinc funcionaris i el cap del mòdul» 3 de Can Brians. Justícia ha obert una investigació per esbrinar-ho.

Sobre la polèmica del vídeo de la presumpte pallissa d’uns mossos a Les Corts, una altra vintena d’entitats van reclamar la dimissió dels representants sindicals per justificar l’actuació policial i qualificar-la d’«habitual». Diuen que haurien de fer un curs específic en ús de la força.

Mor el jove arrestat a Badalona

Un jutge de Badalona va imputar ahir els dos mossos que custodiaven un jove a Badalona i que finalment ahir va morir després de passar un dia en coma cerebral. Se’ls acusa d’imprudència professional amb resultat de mort. La versió de la família i dels agents que van detenir la víctima difereixen. Sobre la polèmica de la utilització per part dels Mossos del punxó o kubotan contra manifestants okupes a Barcelona, el conseller de Governació, Joan Puigcercós, va defensar la «professionalitat» del cos. Ahir va quedar lliure amb càrrecs l’okupa acusat d’agredir un agent a la manifestació. Interior prepara una «instrucció interna» per regular l’ús del kubotan i manté que «són un instrument de defensa». En canvi, els okupes diuen que són armes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento