La cooperació internacional desenvolupada des de Barcelona dóna fruits

  • L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) porta en aquest camp des de l'any 1993.
  • Ha realitzat fins a 90 projectes en els darrers quatre anys.
  • Les actuacions es concentren a Centre Amèrica, Sud del Mediterrani i l'Àfrica Occidental.
Autobús urbà a Barcelona.
Autobús urbà a Barcelona.
ARXIU
Autobús urbà a Barcelona.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que porta amb cooperació al desenvolupament des de l'any 1993, ha realitzat 90 projectes en aquests últims quatre anys. Tots els departaments de l'entitat metropolitana i municipalista estan implicats en aquesta tasca social que, actualment, es regeix per un Pla Director que s'estén fins al 2016. Coordina tota l'activitat un departament especialitzat.

Les actuacions que realitzen des de fa 22 anys es concentren en països de Centre Amèrica, Sud del Mediterrani i l'Àfrica Occidental. Sobretot, es transfereix a aquestes zones del planeta els coneixements i material que més i millor pot aportar l'AMB, en els àmbits de gestió de l'aigua i els residus, la mobilitat i  els transports, l'urbanisme i la gestió de l'espai públic i l'assessorament en l'organització de serveis mancomunats.

El responsable de Cooperació Internacional, Ferran Anglès, assegura que «qui més aprèn» d'aquest seguit d'actuacions és l'AMB: «Nosaltres aprenem molt de les seves realitats i ens adaptem a elles». Octavi Mondelo, tècnic de Cooperació Internacional del mateix departament, afegeix que, mentre «fa uns anys els projectes es feien des de l'AMB, ara són els països receptors de la cooperació els que molts cops fan les propostes», per la qual cosa, «el canvi real el fan ells, les comunitats».

Projecte pilot d'una cooperativa privada de recollida de residus a Barcelona

Un exemple de com l'aprenentatge aconseguit a l'exterior reverteix en l'àmbit metropolità a Barcelona és una de les branques derivades del projecte RESSOC, reconegut per la Unió Europea, que tindrà visibilitat a Barcelona amb el projecte pilot de creació d'una cooperativa privada amb recolzament de l'Ajuntament. Aquesta donarà una alternativa als col·lectius que recullen escombraries amb carrets pels carrers de la ciutat.

RESSOC és un projecte social vinculat a la gestió de residus, una manera de viure i un focus de marginació a molts països de Llatinoamèrica. L'AMB ha planificat en part d'aquest extens territori la gestió de plantes de reciclatge de residus, la formació de voluntaris i cooperants, la creació d'una planta que reutilitza residus i la posada en marxa d'horts urbans d'autoabastiment gestionats per aquests col-lectius vulnerables. D'aquesta manera, s'ha dignificat la feina dels escombriaires, que vesteixen d'uniforme i empren tricicles motoritzats en lloc de carrets per recollir els residus. D'aquest programa s'estan beneficiant 400 persones que han vist com ha millorat automàticament la seva qualitat de vida.

Les actuacions que s'executen durant el present mandat a l'AMBes divideixen, per una part, en 60 projectes realitzats  per altres agents de cooperació, en solitari o de forma concertada amb l'AMB (cooperació  per al desenvolupament, educació per al desenvolupament i ajuda humanitària i emergències). I, per una atra banda, en 30 projectes de cooperació al desenvolupament liderats i executats per l'AMB. Per portar a terme l'execució concertada de projectes, es coordina amb  ajuntaments i ONG's de l'àmbit metropolità.

Educació per al desenvolupament

S'ha canalitzat amb dues convocatòries de subvencions (2012-2013 i 2014) amb una aportació total de 300.000 euros per a 9 projectes concertats entre municipis i ONGD, així com la signatura de convenis amb ajuntaments i altres entitats, amb una aportació de 72.997,30 euros, per impulsar 3 projectes de difusió de defensa dels Drets Humans, la visualització del lideratge femení i la formació per a tècnics a l'Amèrica Llatina.

Ajuda humanitària i emergències

S'ha participat en dues campanyes el 2011 amb una aportació total de 65.000 euros. Des del 2013, amb el Pla Director de Cooperació 2013-2016, l'AMB ha prioritzat concentrar recursos en projectes en què es pogués aportat un valor afegit davant campanyes d'emergència. A l'Àfrica Occidental, no s'han pogut articular projectes per la crisi sanitària de l'ebola. El Consell Metropolità de Cooperació va proposar donar suport econòmic per valor de 27.000 euros a un projecte destinat a pal·liar els efectes de l'ebola a Sierra Leone.

Programa d'autobusos a Banjul

L'AMB i TMB comparteixen des del 2009 un programa de donacions de vehicles que causen baixa de la flota activa, però que es troben en correcte estat de funcionament. S'han donat 26 autobusos per al transport escolar de Banjul (Gàmbia) per a cinc localitats per tal que els nens no hagin de caminar desenes de quilòmetres per anar a classe.

Experiències en primera persona

Joan Carles Fernàndez i Vallès (projecte RESSOC, residus) tècnic del servei de prevenció i gestió de residus."Cal mirar, escoltar i pensar a fi de no plantejar solucions allunyades o fora de la realitat del país. Se n'aprèn molt dels seus procediments de treball (amb molt menys recursos), de la seva filosofia de vida (que no sempre encaixa amb els nostres preceptes o conceptes) i de les seves necessitats (tan allunyades de les nostres)".

Luis García Tato (mobilitat, enviament de 26 busos a Gàmbia) enginyer de TMB. "Facilitar de manera extraordinària l'accés a les escoles, evitant llargues caminades de diverses hores en condicions climàtiques extremes suposa un major percentatge d'èxit en l'educació. Destaco la tenacitat i la perseverança del personal de GTSC (Gambia Transport Service Company) per oferir un millor serveix de transport públic a Gàmbia".

Anna Fàbregas Cores (aigües compartides) enginyera del cicle de l'aigua AMB. "Em va impressionar la unió de la capacitat tècnica dels enginyers amb la sensibilitat dels treballadors socials a la MTFRL (Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa, Centreamèrica) i la coordinació amb l'associacionisme de les comunitats locals. M'ha agradat contribuir a construir un mirall compartit a partir del seu coneixement i de la nostra trajectòria mancomunada".

Pelayo Martínez Bauluz (taller àrees metropolitanes) director de transport i mobilitat AMB. "Vaig poder constatar el gran interès de les ciutats iberoamericanes per millorar l'organització i la gestió de la mobilitat i el transport. Els seus representants van manifestar la necessitat d'assolir un model organitzatiu de la mobilitat que fes possible una ciutat eficient i mediambientalment sostenible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento