Els ajuntaments eviten pujar molt els tributs en l’any electoral

  • L’IBI és un dels pocs impostos que alguns consistoris de l’àrea de Barcelona han optat per pujar el 2015.
  • A les capitals de provincia no barcelonines es mantenen les càrregues impositives.
  • La ciutat de Barcelona congelarà el preu del transport.
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.
ACN
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.

Coincidint amb l’any en que es celebraran les eleccions municipals, la majoria d’ajuntaments catalans congelen, rebaixen o pujen molt moderadament els impostos i les taxes.

A la província de Barcelona, per exemple, la capital catalana encara no ha aprovat les ordenances fiscals per al 2015 –es preveu que ho faci quan aprovi definitivament els pressupostos de l’any que ve durant el ple del proper 19 de desembre–  però sí ho han fet molts altres municipis, que han optat per mantenir els tributs d’enguany, reduïr-los o incrementar-los lleument. El mateix passa a les capitals de província catalanes.

Província de Barcelona

L’Hospitalet de Llobregat. Els comptes municipals preveuen la congelació de l’IBI i de la resta d’impostos. S’estableix un increment del 2% en taxes i preus públics, encara que es congelen alguns, com per exemple el dels serveis socials.

Badalona. Les ordenances fiscals per al 2015 contemplen el manteniment de les taxes d’enguany i la rebaixa d’alguns impostos. Pel que fa a l’impost sobre increment de valor dels terrenys de naturalessa urbana, el tipus de gravamen a aplicar a la base imposable es redueix del 30% al 27%.

Terrassa. Es congelen tots els impostos excepte l’IBI, que puja un 0,2% per adaptar-se a la normativa vigent. Les taxes i preus públics pugen de mitjana un 1%, llevat d’aquelles relacionades amb temes socials.

Sabadell. La proposta d’Ordenances i Preus Públics per al 2015 planteja un increment moderat de l’1%. Aquest augment s’aplicarà a l’IBI, l’IAE, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres o taxes de guals. Uns 16 tributs i preus públics, el 40%, no es modifiquen.

Mataró. La majoria de tributs municipals no experimenten cap variació respecte a enguany, a excepció de l’IBI, que puja un 3,85%, i de la taxa de cementiris, que augmentarà d’acord amb l’IPC més 2 punts.

Santa Coloma de Gramenet. Segons les ordenances fiscals aprovades inicialment, la majoria d’impostos es congelen i en algunes taxes hi ha una disminució, com la dels mercats no sedentaris i les vinculades amb llicències d’activitats de nous negocis. En el cas de l’IBI, es redueix un 8% el tipus, que passa del 0,67% al 0,63%. S’incrementen els preus de l’Institut Municipal d’Esports (2%) i els de l’Escola de Música (3%).

Cornellà. Es mantenen tots els impostos i taxes a excepció de l’IBI, que tindrà un increment mínim de l’1,5%.

Sant Cugat del Vallès. Es rebaixarà el tipus impositiu de l’IBI del 0,485% al 0,46% i, per tant, aquest impost pujarà de mitjana un 1,9%. En termes generals, les taxes i preus públics creixeran aquest 1,9%.

Rubí. Les ordenances preveuen una rebaixa del 12% de l’IBI i la congelació de la resta d’impostos, taxes i preus públics.

Vilanova i la Geltrú. S’ha aprovat congelar els tributs, a excepció de l’IBI i el rebut de l’aigua, que s’encareixen lleument.

Capitals de província

Girona. Les ordenances fiscals mantenen els impostos congelats per quart any. La majoria de taxes segueixen igual i algunes baixen, com per exemple, la taxa per a l’ús de les piscines municipals, que es redueix un 50%.

Lleida. L’Ajuntament de Lleida mantindrà l’any vinent i per tercer any consecutiu la congelació de totes les taxes i impostos municipals.

Tarragona. Les ordenances fiscals del Consistori de Tarragona tampoc preveuen variacions en les taxes i els impostos. A més,  s’incrementa el fons social per pagar les factures d’aigua i clavegueram a les famílies amb dificultats.

Els preu de la T-10 baixa 35 cèntims

L’Ajuntament de Barcelona baixarà el preu de la T-10 de 10,30 euros a 9,95 euros, 35 cèntims, a partir de l’1 de gener del 2015. D’altra banda, 16.000 persones més podran accedir a la targeta rosa gratuïta i 37.000 més a la reduïda, perquè la renda anual necessària per obtenir-la serà menys baixa que actualment. El líder d’ERC al Consistori, Jordi Portabella, ha demanat a l’alcalde, Xavier Trias, la congelació d’impostos, preus i taxes..

Mostrar comentarios

Códigos Descuento