La pobresa és un factor de risc per al sobrepès, que ja afecta un de cada tres infants de deu anys

  • S'observa una manca d'hàbits saludables que poden derivar en malalties cròniques.
  • El 20,2% dels nens de deu anys pateixen un excès de pes i un 15,8% són obesos.
  • Amb un programa de l'Agència de Salut Pública s'ha evitat un terç de nous casos.
Mesuraments de pes i cintura a infants d'una escola catalana, en una imatge d'arxiu.
Mesuraments de pes i cintura a infants d'una escola catalana, en una imatge d'arxiu.
ACN
Mesuraments de pes i cintura a infants d'una escola catalana, en una imatge d'arxiu.

Un de cada tres nens de Barcelona, del voltant de deu anys, pateix problemes de pes. Els factors de risc que ho determinen són, entre d'altres, la manca d'hàbits saludables, aguditzats per la falta de recursos i el context socio-econòmic de la família.

Concretament, segons les darreres dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), d'un estudi de fa dos anys, el 20,2% dels nens de 4rt de Primària pateixen sobrepès i un 15,8% són obesos. Són xifres altes però inferiors a la mitjana espanyola, que se situa en un 26,1% de nens amb sobrepès i un 19,1% amb obesitat.

Des de l'ASPB, s'ha comprovat com interfereix "la situació estructural i social" en l'estat físic dels infants. "En aquests ambients és més difícil mantenir la dieta i els hàbits saludables", confirma Carles Ariza, metge responsable del Projecte de Prevenció de l'Obesitat a Barcelona (POIBA).

Aquest programa, desenvolupat des de fa dos anys a un centenar d'escoles públiques i concertades de la ciutat, conclou que "quan s'intervé en una edat determinada, l'infant pot evitar patir obesitat infantil", ha explicat aquest dilluns la delegada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta. En base a recomanacions i activitats familiars, es va aconseguir reduir un terç de nous casos d'obesitat en aquests centres (el 36,7% no han derivat en obesos).

Entre els nens que han seguit aquest programa, s'ha comprovat com en un any han augmentat la freqüència de consum d'aigua, carn, fruites i verdures i han deixat de prendre tan sovint patates fregides i dolços. Un altre dels aspectes que han millorat és el fet que ara ja no sopen sols o mirant la televisió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento