Barcelona amplia la protecció dels drets dels animals i castiga més els amos incívics

  • L'Ajuntament modificarà l'ordenança, que preveu sancions de 1.500 euros per no dur lligat el gos, tret de les zones especialment indicades.
  • Permetre que les mascotes defequin als parcs es multarà amb fins a 3.000 euros.
  • El Consistori descarta que els gossos puguin anar a la platja en temporada alta però preveu que al setembre ja puguin viatjar al metro de la ciutat.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Lluna Baltasar/ACN
Un dels 120 espais que hi ha per a gossos a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

L'Ajuntament de Barcelona preveu modificar l'Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d'Animals per incloure-hi una major protecció dels drets dels animals i, alhora, acompanyar-ho amb més sancions als amos incívics o que incompleixin la normativa. S'obliga per primer cop que els gossos vagin lligats a la via pública, tret de les zones d'esbarjo i pipicans senyalitzats, sota l'amenaça de multes de 1.500 euros. No recollir els excrements pot comportar sancions de fins a 3.000 euros.

Finalment, els gossos no podran estar-se a la platja en temporada alta. Després que el plenari encarregués un estudi de viabilitat a l'Equip de Govern municipal, ara s'ha descartat aquesta opció per "l'elevat cost" que comportaria tenir una àrea del sorral segregada per als animals de companyia, segons que ha indicat aquest dilluns el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí.

Segons ha destacat el Cosistori, el nou text ha estat consultat a entitats animalistes i ja s'ha fet arribar als grups municipals amb la intenció que arribi a comissió a l'abril i s'aprovi i apliqui a l'estiu.

Animals sempre lligats. La nova ordenança recull que els animals de companyia hauran d'anar sempre lligats. Només hi ha una excepció: a les zones tancades de lleure i als pipicans podran anar lliures. La sanció podrà arribar als 1.500 euros.

Declaració Responsable. S'inclou l'obligació que qui compri, aculli o adopti un animal de companyia hagi de signar una Declaració Responsable per matisar que l'interessat no ha estat sancionat per maltractament o abandonament d'un animal.

No se'ls pot alimentar al carrer. Per evitar l'increment de colònies d'animals, es prohibeix de forma expressa donar-los aliment a la via pública. Hi ha protectores que ja tenen carnets que els acrediten per a fer-ho.

Reconeixement de les colònies. Per primer cop es reconeixen i regulen les colònies de gats de carrer o ferals. Actualment, a Barcelona hi ha més de 600 colònies de gats.

Accés al metro però no al bus. Es permetrà que els amos viatgin amb gats i gossos al metro, tret de les hores punta i quan hi hagi esdeveniments multitudinaris. Es preveu que la mesura s'apliqui al setembre. Es descarta que es pugui admetre animals de companyia a l'autobús "per dificultats tècniques i d'espai".

Criança d'animals en domicilis. En cas que se'n vulgui fer negoci, es prohibeix la criança d'animals de companyia a les cases particulars.

Porcs senglars. Es prohibeix apropar-se i donar de menjar als porcs senglars, que per primer cop s'inlouen a l'ordenança.

Micos i cavalls. La normativa prohibeix de forma expressa la tinença de primats i, en el cas dels cavalls, es perseguirà els qui els tinguin en instal·lacions poc apropiades o en solars.

Espectacles de braus. Es manté la prohibició de celebrar espectacles taurins, de qualsevol tipus i s'hi afegeix el veto a la simulació d'aquest tipus d'activitat, ja sigui per una filmació o per un espectacle, en cas que es detecti un possible maltractament o estrès de l'animal.

Animals als circs. A l'espera que el Parlament prohibeixi l'ús d'animals salvatges en captivitat en espectacles de circ per llei, l'Ajuntament inclou una memòria d'acompanyament a l'ordenança que indica que es "farà allò que el Parlament reguli".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento