Operació a Ciutat Vella per tancar 850 pisos turístics

  • La Urbana i els tècnics del districte inicien el precinte dels apartaments il·legals.
  •  Els anuncis d’Internet els han delatat.
  • Guanyen 100 euros per persona i dia.
Tècnics de Ciutat Vella, acompanyats de la Guàrdia Urbana, han iniciat l’operació per tancar els 850 apartaments turístics il·legals que han rebut una ordre de cessament i que, en cas de mantenir l’activitat, "els precinten".

"No ha estat una tasca senzilla", explicaven ahir al districte de Ciutat Vella, "és molt laboriós detectar un apartament turístic il·legal".

Els tècnics s’han servit fins i tot "dels anuncis per Internet" que delaten els infractors.

Terminis per legalitzar

Els apartaments turístics que complien els requisits exigits pel Departament de Turisme tenien de temps fins al 31 de juliol del 2005 per inscriure’s al registre, un termini que s’ allargà fins al 30 de desembre del 2006.

Els legalitzats, ara, han de realitzar obres majors d’adeqüació i demanar la nova llicència d’activitat. Els barris de la Barceloneta, el Born i el Gòtic, aglutinen el 90% dels pisos turístics il·legals detectats. «No tenim remordiments», expliquen des del districte, «en tancar aquests pisos, perquè són fonts de diner negre».

La Urbana ha admès que la proliferació d’aquests habitatges sorgeix amb «la facilitat que tenen alguns inversors d’alt poder adquisitiu a l’hora d’invertir en la compra de vivendes».

A banda de la inversió immobiliària en sí, els promotors turístics pirates poden arribar a guanyar entre 60 i 100 euros per llogater en cada dia d’estada a un apartament. «Molt més beneficiós que posar el pis a lloguer» expliquen des de la Urbana.

Multes quantioses

Encara no s’han aplicat sancions «perquè estem en la segona fase», la de detectar l’incompliment reiterat de l’ordre. El districte ha rebut 75 denúncies de veïns referides a aquests pisos i els infractors poden rebre multes de fins a 60.000 euros. La majoria de les al·legacions rebudes han estat per part d’immobiliàries i societats anònimes que afirmen no haver explotat el pis.

La Síndica denuncia un buit legal

La Síndica de Greuges de Barcelona, Pilar Malla, ha denunciat recentment el buit jurídic existent pel que fa a la regulació dels apartaments turístics. De fet, segons Malla, l’única ordenança que s’adaptarà per regular aquesta activitat és la del Districte de Ciutat Vella. Els barcelonins han presentat cada cop més queixes a la Síndica pel soroll provocat pels veïns turistes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento