Una allau d'obres a la via pública posen a prova la mobilitat a Barcelona aquest 2014

  • Els treballs afectaran carrers principals, com l'avinguda Diagonal, l'entorn de Glòries, la Ronda del Mig o el Paral·lel.
  • El gruix de les grans obres s'allargaran més enllà del 2014 i duraran almenys fins al novembre del 2015.
  • El Pla de Manteniment inclou microactuacions per valor de 36 milions d'euros.
Part de les obres que s'estan realitzant entorn al Paral·lel.
Part de les obres que s'estan realitzant entorn al Paral·lel.
R. B.
Part de les obres que s'estan realitzant entorn al Paral·lel.

Barcelona viurà aquest 2014 una marató d'obres, que posaran a prova la mobilitat a la ciutat, ja que afectaran vies principals, com la Diagonal i la Ronda del Mig, però que també tindran incidència en el dia a dia dels veïns als barris, ja que estan previstes microactuacions a l'espai públic.

L'allau de treballs anirà més enllà d'aquest any i s'allargaran, almenys, fins al novembre del 2015, amb la intenció que estiguin enllestits abans de les properes eleccions municipals. L'Ajuntament ja ha advertit als barcelonins que caldrà prendre-s'ho amb paciència. En el cas de la plaça de les Glòries, les obres van començar el novembre passat i no s'acabaran fins al juliol del 2017, amb la urbanització del gran parc i la construcció dels túnels soterrats.

Les actuacions a la Ronda del Mig, que van arrencar amb la reforma del tram Mandri-Balmes, no s'acabaran fins al desembre d'enguany. Pel que fa als treballs de millora al Passeig de Gràcia, estaran en marxa fins al mes de setembre, mentre que les obres al Passeig de Sant Joan no finalitzaran fins al mes de novembre d'aquest 2014.

De Balmes als Tres Turons

De forma paral·lela, continuaran les obres al carrer Balmes, on els treballs van iniciar-se al novembre passat i duraran fins al proper mes de desembre. Una altra artèria principal on ja s'han fet treballs a la via pública és l'avinguda del Paral·lel, però està previst que a l'abril comenci la reforma més important, que finalitzarà el març del 2015.

Serà llavors quan s'acabin del tot les actuacions a la Plaça de la Gardunya, un altre indret estratègic on també s'han dut a terme molts treballs els darrers mesos.

En una altra part de la ciutat, als Tres Turons, es realitzaran diverses actuacions a partir del mes de febrer. Segons les previsions de l'empresa municipal Bimsa, encarregada de bona part de les obres, s'acabaran l'octubre del 2015.

El calaix de Sants

Aquest any s'executaran projectes que cuegen de fa temps. No només el de Glòries, sinó també el de les vies de Sants, que van donar peu a la mobilització veïnal. Està previst que el juny comenci les actuacions a la Rambla de Sants i que s'acabin el març del 2015.

El 23 d'abril començaran les obres a la Diagonal, entre Francesc Macià i el Passeig de Gràcia, i en tots dos costats. Seran un exemple de com aquesta marató de treballs a la via pública pot arribar a afectar el trànsit. La regidoria d'Urbanisme i Habitatge treballa amb la de Seguretat i Mobilitat per coordinar la resposta a aquestes afectacions viàries. La Guàrdia Urbana realitzarà els desviaments de trànsit.

L'Ajuntament ha optat per reformar tot el tram alhora per intentar minimitzar les afectacions i les molèsties a veïns, comerciants, conductors i ciclistes. Les obres en aquests 1.300 metres de via començaran pels laterals, per la qual cosa en una primera fase el trànsit del tronc central de la Diagonal no es veurà afectat. El projecte s'executarà en uns 15 mesos i té un pressupost de 20 milions d'euros.

Però, si bé l'avinguda Diagonal és l'exponent de les grans obres que hi haurà a la ciutat enguany, estan previstes també –i algunes ja estan en marxa– una vintena de microurbanitzacions fins al mes de maig. Entre els treballs menors, tot i que també importants i en alguns casos llargament reivindicats, hi ha les actuacions a Torre Baró, que s'acabaran al juliol, així com l'ampliació del passeig del Mirador de les Aigües.

Aquest projecte s'iniciarà al mes de setembre i finalitzarà el segon semestre del 2015, segons les previsions de Bimsa. Estan contemplades les reformes en diversos trams (Sarrià, Vallvidrera i Torre Baró) i la instal·lació d'una passsarel·la al Torrent del Bacallà.

El Pla de Manteniment Integral es va iniciar el passat mes de desembre i inclou multitud de petites actuacions a l’espai públic fins al novembre del 2015. Hi ha més de 36 milions d’euros destinats a cobrir aquestes actuacions més petites que Bimsa durà a terme a tots els districtes de la capital catalana. A banda, hi ha obres que afectaran enguany museus i equipaments, com l’antiga seu de l’ONCE o el Castell de Montjuïc.

Sant Antoni, un barri en obres

Les obres que des del 2009 s’estan fent al barri de Sant Antoni per la remodelació del seu mercat municipal afecten de forma especial els botiguers. «El fet que el mercat provisional estigui situat al mig de la Ronda Sant Antoni dificulta l’accés dels clients a la zona, cosa que perjudica el comerç», assegura Christian Labrador, dependent de 29 anys d'un comerç del barri.

També opina que moltes de les obres que s’estan duent a terme a Barcelona no són necessàries. «Crec que és més important gastar els diners en sanitat i educació», comenta. A més, també considera que les administracions no realitzen altres intervencions també necessàries. «Acostumo a viatjar amb moto i en molts carrers haig d’anar amb cura perquè hi ha molts sots a l’asfalt», conclou el jove. Així mateix, també es queixa que la posada en marxa de tantes obres alhora provoca molts embussos a la ciutat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento