Desenes de famílies expropiades es queden sense l'ajut pactat del ministeri per pagar el pis social

  • El Ministeri de Foment va deixar d'abonar el subsidi al 2012, cinc anys després de concedir-lo per sufragar les despeses de la quota de l'habitatge social.
  • Una quarentena de veïns expropiats i reallotjats a Torre Baró denuncien que no poden pagar la hipoteca per la supressió de l'ajut.
  • Jesús Barragán: "Dia a dia ens estan fent fora, al carrer".
Tres dels veïns que no poden afrontar el pagament de la hipoteca del pis social des que els han suprimit l'ajut estatal, davant de casa seva.
Tres dels veïns que no poden afrontar el pagament de la hipoteca del pis social des que els han suprimit l'ajut estatal, davant de casa seva.
Miquel Taverna
Tres dels veïns que no poden afrontar el pagament de la hipoteca del pis social des que els han suprimit l'ajut estatal, davant de casa seva.

Desenes de famílies de Catalunya s'han quedat sense l'ajut del ministeri de Foment per poder pagar la hipoteca del pis social. Des de fa cinc anys rebien aquesta aportació però l'any passat es va deixar d'atorgar tot argumentant la manca de diners. Ara,  algunes d'elles es veuen abocades al desnonament. A Barcelona, una trentena de famílies de Torre Baró denuncien que no poden arribar a final de mes. La Síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, reclama que l'Ajuntament les socorri.

El ministeri va concedir fins a 8.800 ajudes d'aquest tipus. Anys després, al 2012, i amb el canvi d'administració i la crisi, un miler de famílies que complien els requisits van perdre aquest ajut, segons indicava TV3. En els propers mesos s'espera que vagin incrementant el nombre d'afectats.

Aquest és el cas de 40 veïns d'una promoció pública d'habitatge de Torre Baró. Fa sis anys van ser reallotjats  en aquests pisos de protecció després de patir l'expropiació de casa seva, afectada per un pla urbanístic municipal.

Es van veure obligats a signar una hipoteca, amb el compromís del ministeri d'abonar-los un ajut per sufragar el 40% de l'import, en un termini de deu anys. Però transcorreguts els cinc primers anys, l'Administració va tallar aquest ajut tot adduint problemes econòmics malgrat reconèixer que complien els requisits.

Un any sense ajuts

La Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà, ha tramitat ja 33 queixes dels residents en aquesta promoció, tant de reallotjats com de persones als qui els va tocar el pis protegit en un sorteig. Vilà reclama que l'Ajuntament de Barcelona, que és qui va planificar, gestionar i concedir aquests pisos, es responsabilitzi d'aquests casos.

«La majoria són persones grans, a l'atur o en situació precària, per a les quals pagar aquest 40% de la hipoteca és impossible», alertava la Síndica ahir.

De la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona confirmava ahir que ja està en converses amb l'entitat bancària que gestiona les hipoteques per tal d'evitar que hi hagi desnonaments. Els veïns alerten que fa un any que es troben en aquesta situació i cap administració no ha fet res. De fet, ja hi ha un cas judicialitzat, és a dir, que s'exposa a perdre la casa per no pagar la quota íntegra de la hipoteca.

El Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona s'ha compromès a estudiar si les famílies afectades poden accedir a d'altres subsidis. Se'ls ajudarà en cas que les quotes hipotecàries superin el 30% dels ingressos familiars. De moment, han rebut ja la documentació de 19 famílies de Torre Baró.

Nyaps als pisos

Els veïns del carrer Martorelles de Torre Baró es queixen per la llarga llista de nyaps que acumulen els seus pisos de protecció: rajoles que s'aixequen, finestres amb vidres de mala qualitat, humitats, deficiències a les portes,... Segons denuncien, el Patronat Municipal de l'Habitatge els ha dit que ells mateixos s'han de fer càrrec de les obres de millora. Al gener es van fer desguassos en patis que no en tenien, cosa que provocava inundacions.

És el cas del Jesús Barragán, un veí del barri a l'atur que està pagant la hipoteca amb els seus estalvis. "Dia a dia ens estan fent fora, al carrer", denunciava a 20minutos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento