Barcelona es consolida com una ciutat sostenible i 'verda'

  • Una de les actuacions sostenibles és emprar només material homologat sostenible.
  • L'any 1995, l'Ajuntament va aprovar la seva adhesió a la Carta d'Aalborg.
  • La ciutat va concretar la seva agenda 21 en el compromís ciutadà per la sostenibilitat.
La cantidad mínima de postes de recarga debería ser de 4.000 en 2020, según Deloitte, pero en España, en 2016, hay hasta ahora 1.700 en toda la geografía española.
La cantidad mínima de postes de recarga debería ser de 4.000 en 2020, según Deloitte, pero en España, en 2016, hay hasta ahora 1.700 en toda la geografía española.
EFE/ARCHIVO
La cantidad mínima de postes de recarga debería ser de 4.000 en 2020, según Deloitte, pero en España, en 2016, hay hasta ahora 1.700 en toda la geografía española.

Barcelona està decidida a convertir-se en una ciutat cada cop més sostenible, tant amb iniciatives privades com públiques. Aquest objectiu es va iniciar l'any 1995, quan l'Ajuntament va aprovar l'adhesió a la Carta d'Aalborg, un primer pas cap a la creació de l'Agenda 21 local.

Després d'un procés participatiu, Barcelona va concretar la seva Agenda 21 en el Compromís ciutadà per la sostenibilitat, un document que defineix els objectius i les línies d'acció per al període 2002-2012. L'aprovació de la Mesura de govern sobre l'ambientalització dels serveis municipals (2001) va donar peu a la creació del Programa de l'oficina verda i l'edició de la Guia de l'oficina verda.

L'Administració com a consumidor responsable

La intenció és impulsar una economia i una producció sostenibles, utilitzant el potencial de l'Administració com a consumidor responsable, incrementar la coherència ambiental i social de la ciutat. Tot plegat es va materialitzar l'any 2006, quan s'inicià el Programa Ajuntament + Sostenible, amb la voluntat d'ampliar-lo al conjunt de l'acció municipal i arrossegar a tots els àmbits de la ciutat a fomentar les activitats més sostenibles, per exemple, a l'hora de realitzar obres o treballs de rehabilitació. 

L'acció es concreta en contribuir a la reducció d'emissions de CO2, com ara, amb el transport públic o amb el foment del vehicle elèctric, així com avançar en la prevenció de residus i la millora de la recollida selectiva de residus (els contenidors es van canviar i ampliar, amb distintius de diferents colors, per tal que la població reciclés més i millor les deixalles).

Una altra clau del procés ha sigut la millora de l'estalvi d'aigua, no només en les dependències i els serveis municipals, sinó que els barcelonins, a casa seva, són dels menys malgastadors pel que fa a l'aigua, segons les xifres de consums internacionals a les ciutats. El foment del reciclatge de paper i el consum responsable i just també és un indicador de fins a quin punt els barcelonins estan compromesos amb la ciutat sostenible.

L'acció pública està implicant i està lligada a la privada. Per exemple, l'Ajuntament inclou criteris ambientals en elsplecs model de clàusules administratives generals i particulars, cosa que ha permès que el 100% dels contractes municipals incorporin els criteris ambientals de caràcter obligatori (com l'obligació del contractista quant a la correcta gestió ambiental del servei, la facultat de supervisar l'execució del contracte amb el màxim respecte al medi ambient o la inclusió dels riscos sobre el medi ambient com a faltes greus) i també que el 37% inclogui com a mínim un criteri ambiental opcional (com la possibilitat de demanar solvència tècnica en el camp ambiental, la definició de condicions especials d'execució o la possibilitat de donar punts per les millores ambientals). Una altra actuació és el foment de productes verds, identificats així per la Unió Europea.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento