La guarderia pública per hores decau en retirar la Generalitat el servei 'Minuts Menuts'

  • Els pares hi podien portar les criatures en cas de necessitat.
  • Alguns municipis n'han assumit el cost, però noten la retallada.
Escola bressol.
Escola bressol.
ARXIU
Escola bressol.

El Govern espanyol estudia endarrerir el rellotge una hora per millorar la productivitat i la conciliació familiar. I és que aquest encara és un tema pendent malgrat algunes iniciatives que ara, amb les retallades, estan desapareixent. Una és la que, el 2007, va endegar la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments i els consells comarcals: Minuts Menuts, un servei de guarda puntual dels fills d'entre quatre mesos i tres anys fora de l'horari escolar per poder atendre necessitats puntuals, com visitar un familiar malalt o fer encàrrecs i tràmits.

Les famílies hi podien deixar els nens fins a tres hores seguides dos dies a la setmana a canvi d'un euro per hora, lluny dels més de 12 euros que costa una hora de cangur, amb els papers en regla, o dels 5 euros d'una ludoteca, on les criatures han d'anar acompanyades d'un adult.

El 2009 ja l'oferien 28 municipis, però aquest febrer només ho feien 20. Ara, a la província de Barcelona, en són només tres després que la Generalitat retirés al juny la seva aportació (135.785 euros en 4 mesos). Fonts de la conselleria de Benestar Social i Família expliquen a 20minutos que ara prioritzen activitats centrades en la parentalitat positiva i que no era un servei molt demandat ni pels ajuntaments ni pels ciutadans. A més, afirmen que se'n feia un ús diferent al que havia motivat la seva creació.

A càrrec dels municipis

Alguns municipis, però, han decidit mantenir-lo. És el cas de Molins de Rei, que si bé enguany ha hagut de tancar la ludoteca i el servei d'assessorament per a famílies, sí manté els Minuts Menuts, que el 2012 va atendre a 88 infants. «Ja ho teníem pressupostat i el podem garantir fins al 31 de desembre i la voluntat política és mantenir-lo, però dependrà dels pressupostos», expliquen.

Esplugues també n'ha assumit el cost, que utilitzen 50 famílies però aquestes hauran de pagar dos euros. Això sí, hi podran dur nens fins als cinc anys, igual que a Sant Boi, que ha canviat el nom a aquest servei que ha atès a 250 famílies en quatre anys. Altres consistoris han optat per adaptar serveis, com la ludoteca de Vilanova i la Geltrú que s'està reconvertint en centre obert. A la Casa del Parc d'Igualada seguiran oferint tallers i el servei de ludoteca.

A Barcelona hi ha un servei específic per a famílies amb problemes. L'Ajuntament les posa en contacte amb altres famílies de la zona (tradicionals, monoparentals...) que, voluntàriament, es fan càrrec de les criatures durant les hores, dies o mesos pactats. D'aquesta forma, el programa Famílies Col·laboradores, permet als pares centrar-se a solucionar els problemes, però amb els fills a prop, o allunyar als menors de determinades situacions, com l'estada a la presó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento