El procés sobiranista i les privatitzacions encallen el pressupost de Barcelona pel 2014

  • El posicionament de Trias a favor del dret a decidir ha tancat portes a un pacte amb el PPC, segons remarca Alberto Fernández Díaz.
  • El PSC reclama «un gir copernicà» a CiU per arribar a un acord.
  • L'alcalde fa una crida als partits per arribar a una "entesa".
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.
ACN
Els grups del PPC i de CiU en un Plenari de l'Ajuntament de Barcelona.

Els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona estan, encara, a l'aire. El Govern en minoria de Xavier Trias ha de buscar el suport d'altres grups però, de moment, l'aliança amb el PP «és incompatible» pel suport explícit de Trias al dret a decidir. El PSC no tanca les portes a una negociació tot i que adverteix que «el gir hauria de ser copernicà» en les polítiques de CiU.

Fa tan sols uns dies, l'alcalde Trias anunciava mà estesa a tots els grups municipals per tal de tirar endavant els pressupostos del 2014 i alertava que «la gent ens demana que ens entenguem». L'any passat, però, l'acord no va ser possible, i finalment es van prorrogar els pressupostos i acordar inversions puntuals amb el PPC.

Però el «suport a la independència de Trias fa impossible qualsevol acord», adverteix el president del PPC a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, qui inisteix en que «és més impossible que difícil» arribar a un pacte per tirar endavant els comptes «per la deriva independentista» de  l'alcalde, que s'ha mostrat clarament i oberta a favor del dret a decidir i va assistir «en nom propi» a la Via Catalana de l'Onze de Setembre.

Fernández Díaz ha estat la clau per desencallar inversions com ara Glòries o la reforma del Passeig de Gràcia. I és per això que la resta de grups donen per fet un acord amb els populars. De fet, el líder del PPC obre la porta a un acord, «depenent de la proposta» i fa una crida a que l'Ajuntament «pugui ser un oasi de la controvèrsia política malgrat la situació de conflicte Catalunya-Espanya» i retiri les «subvencions a entitats ideologitzades», incloses, segons denuncia, a les partides de Cultura i Presidència.

Geometria variable

Un altre possible acord per tirar endavant els pressupostos passaria per un pacte amb el PSC. Jordi Martí, però, ho veu «complicat» i adverteix al Govern municipal que «el gir ha de ser copernicà». «Trias ha quedat atrapat per la seva estratègia de geometria variable», denuncia el líder socialista, i adverteix que «no ha tingut en compte la qüestió ideològica», per la qual cosa entraria en «contradicció» si pactés amb les esquerres després de «liberalitzar i privatitzar» amb el PPC. Però Martí creu que l'impuls als pressupostos «no té res a veure amb la situació Catalunya-Espanya».

Per a Ricard Gomà, president del grup d'ICV-EUiA, «a aquestes alçades del mandat, Trias ha triat parella de ball i es diu Fernández Díaz». Gomà elogia el posicionament «explícit» sobre el dret a decidir, igual que ho fa Jordi Portabella, d'UxB (ERC-RI-DC). Per a Portabella, això «no influeix en el comportament de PP i PSC» i creu que el No del PP «és una excusa».

Les prioritats dels comptes

Les prioritats fixades per l’alcalde Trias de cara a l’exercici de 2014 són «l’atenció a les persones, uns serveis de qualitat i la reactivació econòmica». Uns punts amb els quals combrega la resta de grups però amb matisos. Martí vol combatre  la desigualtat social, Portabella critica el superàvit i demana més inversió, Gomà reclama més consultes ciutadanes i transparència, i el PPC reivindica inversions als barris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento