Barcelona viu el final d’any més primaveral

  • La temperatura mitjana aquest desembre és de 10,12º Ci supera en dos graus el promig habitual.
  • És la tercera vegada que passa en els darrers 30 anys.
  • A les platges barcelonines hi havia ahir banyistes de totes les edats.
Dos niños juegan en la playa de Barcelona. (Eros Albarrán)
Dos niños juegan en la playa de Barcelona. (Eros Albarrán)
EROS ALBARRÁN
Dos niños juegan en la playa de Barcelona. (Eros Albarrán)
Aquest mes de desembre ha estat un dels més calorosos dels darrers 30 anys a Barcelona. Una situació semblant de bonança meteorològica no s’havia donat abans en les últimes tres dècades, tret dels anys 2000, 1989 i 1987.

En el que portem de mes, la temperatura mitjana ha arribat als 10,12ºC a la capital catalana, quan l’habitual per aquestes dates és que sigui de 8,1 0C. I, per aquest motiu, no és estrany que els darrers dos dies es pogués veure gent passejant per la ciutat sense abric o fins i tot prenent el sol o banyant-se a la platja.

I és que des de l’Observatori Fabra, fent una comparativa de les xifres recollides des de l’any 1914 a Barcelona, s’ha comprovat com any rere any pugen les temperatures.

Així ho corrobora també a 20 minutos Alfons Puertas, observador del Fabra, qui a més insisteix en què enguany el passat mes de novembre ja va registrar les temperatures més altes del segle. Puertas assegura que «aquesta calor encara l’hem arrossegada les primeres setmanes de desembre». Però el cas és que arribem al Cap d’Any amb ambient primaveral algunes hores del dia, sobretot, pel matí.

Sorprenen els 20º C de màxima del passat dia 5, quan la mitjana més alta pròpia d’aquestes dates és de 10,8 ºC.

A l’altre extrem, el dia 16 es van registrar 10,7 ºC de mínima, quan el promig oficial se situa als 5,5 ºC. Aquest és un dels desembres més calorosos dels darrers 30 anys, només superat pel 1987, quan es va registrar una temperatura mitjana de 10,7 graus i pel 1989 i el 2000 amb 11,1 graus, la xifra rècord del darrer segle.

Temperatura màxima històrica

"Aquest és un mes de desembre atípicament calorós". Aquest és un comentari que aquests darrers dies està en boca de molts barcelonins. El dia de Nadal, per exemple, el bon temps que feia a la capital catalana va ser un dels temes estrella a molts dinars familiars.

De moment, a Barcelona, aquest desembre ja ha igualat el màxim històric que es va assolir l’any 1939, en què es van registrar temperatures màximes de 20 0C, segons indiquen les estadístiques meteorològiques. Pel que fa a la mitjana del darrer mes de l’any, a hores d’ara situada entorn dels 10,12 0C, el fet que les previsions augurin un temps assolellat i altes temperatures per als propers dies fa pensar que aquesta xifra no variarà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento