Barcelona reforça la seguretat i la neteja durant l'estiu

  • Les deu platges disposen de la bandera blava i l'any passat hi van passar més de tres milions de persones.
  • Des de dissabte i fins el 30 de setembre hi haurà activat un dispositiu.
  • La policia es centrarà en combatre la venda ambulant, els furts i els robatoris.
Uns banyistes observen com un tractor aplana la sorra d'una platja de Barcelona.
Uns banyistes observen com un tractor aplana la sorra d'una platja de Barcelona.
GUILLEM SÀNCHEZ / ACN
Uns banyistes observen com un tractor aplana la sorra d'una platja de Barcelona.

La Guàrdia Urbana, la Creu Roja, els Mossos d'Esquadra, els Bombers de Barcelona i operaris municipals vetllaran aquest estiu per garantir la seguretat, la convivència, la mobilitat i la neteja de les zones més turístiques de la ciutat i les platges, per on l'any passat van passar 3,5 milions de persones.

Enguany, es tornarà a activar el dispositiu Platges, on diàriament 90 persones treballaran entre les deu del matí i les vuit del vespre per mantenir les netes i segures les deu platges del litoral barceloní, totes elles amb la bandera blava. A més, les persones amb problemes de mobilitat també podran gaudir del mar gràcies al servei de bany assistit.

Aquest reforç del 28% del grup de Platges respon a la voluntat de donar un "millor servei", segons ha explicat aquest dimarts el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, més que no pas al creixent número de turistes que visiten la ciutat i de barcelonins que no es poden permetre marxar fora durant l'estiu per les dificultats econòmiques.

Un dels eixos centrals del dispositiu d'estiu, que es posarà en marxa dissabte i estarà actiu fins el 30 de setembre, és la seguretat. La Guàrdia Urbana reforçarà la seva presència als punts més emblemàtics de la ciutat com la Rambla, el passeig de Gràcia, el Parc Güell o les fonts de Montjuïc, a més de les platges.

Els agents de la Guàrdia Urbana patrullaran a peu, amb motocicletes, bicicletes, cotxes, quads i una llanxa per garantir la seguretat i combatre juntament amb els Mossos d'Esquadra els furts, les estrebades i els robatoris amb violència.

Aquesta col·laboració va permetre reduir l'any passat els fets delictius en un 15% a les platges incrementar un 300% les denúncies per activitats no autoritzades, com els massatges il·legals.

També es tornarà a activar el dispositiu Xarxa, un operatiu creat el 2011 que dur els agents a patrullar per andanes, estacions i trens. En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha negat que el clan de les 'bosnianes' s'hagi traslladat a Barcelona com va assegurar dilluns la delegada del Govern central a Madrid, Cristina Cifuentes.

Venda ambulant

Una de les principals preocupacions del consistori és la venda ambulant. En el que va d'any la Guàrdia Urbana ja ha realitzat 17.911 actuacions contra la venda ambulant, un 11,8% més que en el mateix període de l'any passat.

Forn ha recordat que aquest fenomen genera pèrdues per molts locals, sovint suposa l'explotació dels venedors ambulants i hi ha risc per a la salut donada la insalubritat dels productes, especialment les llaunes. Per això, la policia es centrarà en localitzar els punts de distribució.

D'altra banda, la policia controlarà l'aforament, el soroll i els horaris de locals com les discoteques i els bars. També augmentaran els controls d'alcoholèmia i drogues per reduir els accidents.

Una ciutat neta

"Crec que la percepció és que la ciutat està més neta però no es pot abaixar la guàrdia", ha afirmat l'alcalde. Per això, l'Ajuntament reforçarà la neteja diària amb 75 equips de treball i 144 operaris més, un 7% més que l'any anterior. D'aquests, 19 equips amb 37 operaris estaran destinats a la platges. A més, s'instal·laran 133 lavabos públics, que es sumaran als 89 fixes que hi ha a les platges.

Per a l'alcalde, Barcelona està preparada per respondre davant "qualsevol contingència" per bé que Forn ha demanat la "col·laboració de tothom" i ha apel·lat a la "responsabilitat dels ciutadans per assolir els nivells de seguretat i netedat que la ciutat requereix".

Forn apel·la a la responsabilitat dels ciutadans per assolir els nivells de seguretat i netedat adequatsTrias ha explicat que els serveis socials estan preparats per si es tornen a produir onades de calor, amb temperatures superiors als 34,5 graus durant diversos dies. També s'activaran plans especials amb motiu de la revetlla de Sant Joan, el Sónar, el Festival Grec, els Mundials de Natació o les festes de Gràcia, Sants i la Mercè.

En aquest sentit, els agents vetllaran per reduir el consum d'alcohol al carrer i el soroll, no només dels vianants. L'Ajuntament instal·larà limitadors acústics als concerts que es celebrin a l'aire lliure, especialment els de les fetes de Gràcia i Sants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento