Xavier Trias arriba a l'equador del mandat sense grans projectes completats ni cap soci estable

  • CiU va arribar a l'alcaldia al 2011. Ara arriba a l'equador del mandat.
  • Tot just ara ha pogut desencallar inversions amb un acord amb el PP. Es tiraran endavant projectes emblemàtics com Glòries o la reforma de la Diagonal.
  • L'alcalde ha estat criticat per les retallades i l'immobilisme però elogiat pel sanejament de les finances.
Xavier Trias.
Xavier Trias.
HUGO FERNÁNDEZ
Xavier Trias.

El Govern municipal encapçalat per Xavier Trias (CiU) ja ha arribat a l'equador del mandat. Després de dos anys, i sense haver tancat un pacte estable, tot just ara ha pogut desencallar inversions amb un acord amb el PP, cosa que permetrà impulsar alguns projectes estrella promoguts en campanya, com són la plaça de les Glòries o la reforma de l'avinguda Diagonal.

Trias ha aconseguit mantenir sanejades les finances però la crisi econòmica també passa factura igualment a la capital catalana, cosa que s'ha traduït en una major demanda d'ajuda social.

Llums i ombres:

Plaça Glòries. És un dels projectes més emblemàtics però també més estancats. S'ha finalitzat la construcció del DHub però queden pendents el mercat dels encants i la construcció d'equipaments. El Consistori preveu una inversió de 15 milions per iniciar les obres de construcció del túnel per sota la plaça durant aquest mandat. Aquest dijous la Comissió d'Hàbitat Urbà va aprovar inicialment el projecte de deconstrucció de l'anella viària.

Avinguda Diagonal. Trias va arribar a un acord amb el PP per tirar endavant la reforma del tram de la Diagonal comprès entre Francesc Macià i el Pg. Gràcia. Es preveu que les obres s'acabin abans de la fi del mandat, el maig de 2015, i es calcula que costaran al voltant d'uns 17,5 milions d'euros. Trias va dir que l'avinguda s'assemblarà al Pg. Gràcia.

Escoles bressol. Un dels principals fronts oberts de l'administració de CiU és l'escola bressol pública. Pares i mestres fa dos anys que protesten contra les retallades i la «privatització» del sector: els tres centres que s'han obert són de gestió privada. A banda de manifestar-se, algunes Ampes van arribar a retenir les quotes.

Bus ràpid. La xarxa de bus ortogonal va arrencar a la tardor amb les cinc primeres línies, tot coincidint amb una de les vagues del transport públic contra la tisorada. Al maig han començat a circular en intervals d'entre cinc i vuit minuts. Els usuaris li posen un 7,6 sobre 10 de puntuació.

Mobile World Congress. Una de les fites aconseguides és que Barcelona s'erigeixi, almenys fins al 2018, com a Mobile World Capital, és a dir, capital mundial de la tecnologia relacionada amb els mòbils. La ciutat acull el Mobile World Congress des de 2006.

46 milions per millores. Amb el Pla de Millora Integral de l'espai públic, es preveu invertir 45,57 milions en tres anys en petites intervencions a carrers i parcs.

Injecció als museus. Donada la retallada dràstica d'inversions culturals per part de l'Estat, l'Ajuntament ha anunciat un pla de xoc que suposarà la injecció de 15 milions en tres anys a sis grans centres culturals.

Habitatge. El drama dels desnonaments pren magnituds alarmants. S'ha obert 25 pisos d'urgència, s'està construint un segon centre d'allotjament familiar i s'ha eximit de la plusvàlua als afectats.

Crítiques pel «luxe». La planificació d'una marina de luxe al Port Vell i la inversió de xx milions en la reforma del Pg. de Gràcia li han valgut a Trias dures crítiques per part d'entitats de veïns i de l'oposició.

Ciutat Vella. S'ha aprovat de forma inicial la modificació del Pla d'Usos d'aquest districte. Es va engegar el Pla Cor, per a la Rambla.

Dos anys en un context difícil

Des que es va estrenar el Govern municipal, al 2011, l'atur no ha deixat de pujar (tenint en compte la variació interanual). En un context de recessió, les retallades des del Govern central i des de la Generalitat s'han fet notar en les inversions pendents a la capital catalana que no arriben. Estan pendents la Línia 9 del metro, l'estació de la Sagrera i la connexió amb la terminal del Port. Només s'ha pogut inaugurar l'AVE a Figueres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento