Les multes de trànsit són tres vegades més cares a Barcelona que a Madrid en plena crisi

  • Les sancions mínimes previstes a Barcelona són el triple de cares que a Madrid.
  • A la capital catalana puguen a 150 euros i a la capital espanyola a 30 euros.
  • Les sancions a Barcelona per alcoholèmia són de 100 euros més que a Madrid.
Un agente realiza un control de alcoholemia en una carretera.
Un agente realiza un control de alcoholemia en una carretera.
ARCHIVO
Un agente realiza un control de alcoholemia en una carretera.

Barcelona té les multes de trànsit molt més cares que Madrid. Bona mostra d'això és el fet que l'import més baix previst a la normativa barcelonina multiplica per tres el més baix de la capital de l'Estat. No respectar els vianants costa el doble aquí que allà i l'alcoholèmia també surt molt més cara.

Barcelona és una de les ciutats on les sancions de trànsit són més elevades, en la línia de les capitals de província catalanes. Però, aquest fet està contribuint també a afectar l'economia familiar en època de crisi. Tant és així que el Síndic de Greuges de Girona ja s'ha queixat per l'elevat import de les multes, en un context d'estretors econòmiques en què les famílies tenen més problemes per arribar a final de mes i en què no s'ha ajustat l'import de les sancions als nous temps.

A partir dels 30 euros

L'import més baix previst al reglament de circulació de Madrid per infringir la normativa és de 30 euros. Es penalitza amb aquesta multa, per exemple, iniciar la maniobra de posada en marxa del vehicle sense advertir-ho. És el cas, també, de circular sense precaució per una calçada estreta, que a la capital estatal es penalitza amb 30 euros i a Barcelona amb 200 euros.

Les diferències es fan notar en tots els capítols i possibles infraccions, que a Barcelona parteixen dels 100 euros i arriben als 600 euros. El mínim és, doncs, tres vegades superior al previst a la ciutat castellana.

També en l'alcohol

Aquest greuge comparatiu  entre una i altra normativa  es demostra, també, en les multes per superar el nivell d'alcohol. L'índex d'alcohol en sang és el mateix per a tot l'Estat i el fixa la Direcció General de Trànsit (està en 0,25 miligrams d'alcohol per litre d'aire aspirat). Però les sancions són diferents: a Madrid se sanciona amb 400 euros i, en canvi, a Barcelona, puja a 500 euros.

Circular marxa enrere en un tram superior a 15 metres suposa una multa de 60 euros allà i de 200 euros aquí; no circular amb precaució en una zona on hi pot haver nens o gent gran costa 80 euros més aquí i no respectar la prioritat de pas dels vianants és 8 euros més car a Barcelona.

A Barcelona, el preu de la grua és de 147,69 euros i tenir el cotxe al dipòsit municipal costa uns altres 19,86 euros el dia. Precisament, la Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà, ha rebut ja alguna queixa per considerar que es tracta d'un «preu abusiu».

Un 12% de les queixes que rep la Síndica responen a multes de trànsit. El 2012 se'n van rebre 134 i, al primer quadrimestre de l'any, 46. Una part està en contra de la sanció mateixa; l'altra, de com s'ha tramitat la multa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento