Desencallats els diners per reformar la plaça de les Glòries, el Paral·lel i el Passeig de Gràcia

  • L'acord entre CiU i PP permet invertir 103 milions d'euros en grans projectes.
  • Un segon pacte pot beneficiar i obrir la porta a la reforma de l'avinguda Diagonal.
  • L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, evita sotmetre's a una qüestió de confiança.
Plaça de les Glòries.
Plaça de les Glòries.
ARCHIVO
Plaça de les Glòries.

L'Ajuntament de Barcelona podrà invertir els 103 milions d'euros que estaven encallats per a grans obres de ciutat, com les reformes de mercats, del Passeig de Gràcia, de la Plaça de les Glòries i del Paral·lel. Serà possible gràcies a un acord entre els grups municipals de CiU i PPC, que evitarà que l'alcalde, Xavier Trias, se sotmeti a una qüestió de confiança per poder tirar endavant els pressupostos.

El líder del PPC a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, va explicar aquest dilluns que han pactat amb CiU una modificació del crèdit prorrogat de 103 milions, que permetrà desbloquejar aquestes inversions pendents, ja que els comptes municipals estan prorrogats.

Obrir la porta a la reforma de la Diagonal

L'acord es farà efectiu aquest dimarts en la Comissió d'Economia i arribarà al Ple del 15 de març. Fernández Díaz va assegurar que es tracta d'un primer pas, que respon a «la situació de crisi i d'emergència social», i que veu factible fer-ne un segon per desbloquejar 93,3 milions més, que, segons l'Ajuntament, pot obrir la porta a la reforma de la Diagonal. «Estarà sobre la taula», va afirmar  la segona tinenta d'alcalde Economia, Sònia Recasens.

L'alcalde Trias va agrair «l'actitud del PP, que fa prevaler els interessos de la ciutat sobre altres plantejaments». Trias va insistir en el fet que l'acord «permetrà desbloquejar projectes i inversions».

Entre les actuacions que es podran dur a terme ara destaquen la reforma de mercats municipals (24 milions), les millores als barris (13 milions), l'activació de plans urbanístics (15 milions, entre els quals, vuit per a les Glòries; tres per al Passeig de Gràcia o 2,5 per al Paral·lel), així com destinar 15 milions per a expropiacions i quatre milions per a millores per a la Urbana i els Bombers, entre d'altres.

Partida de 20 milions d'euros per a despeses socials

Els populars ja van pactar la setmana passada amb CiU una partida de 20 milions d'euros per a despesa social, amb la creació del nou servei de berenar-sopar per a 1.000 nens –a raó de mil euros anuals per a cadascun– en els quals s'ha detectat dèficits d'alimentació.

També s'incrementarà la cobertura del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) als dependents en 151.515 hores i es dotarà de més recursos al servei de teleassistència –1,8 milions– per a acabar amb la llista d'espera de 800 persones grans.

Suport per a famílies desnonades

S'augmenten les ajudes a les famílies per pagar el pis o l'alimentació –1 milió –, les complementàries per l'accés a la vivenda –400.000 euros–, una línia extraordinària per entitats –1 milió–, el suport a les famílies desnonades –200.000 euros– i es reforcen programes socials, per a menors iniciats en drogues i alcohol –2,6 milions–, entre d'altres.

Pel que fa a equipaments, es renovaran o construiran casals de barri, d'ancians o centres de serveis socials, a banda d'un centre integral per a sense sostre amb 60-70 places.Tot plegat es pagarà amb dues noves taxes: la dels caixers automàtics i la de la segona prova d'alcoholèmia.

El PPC també negocia amb el govern municipal de CiU un nou Pla d'Usos del districte de Ciutat Vella, que probablement posarà fi a la prohibició d'obrir nous hotels en el perímetre del centre de Barcelona i en edificis catalogats. La resta de grups de l'oposició (ERC, ICV-EUiA i PSC) no estan d'acord amb l'obertura de nous establiments hotelers a Ciutat Vella.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento