Afloren més empreses fictícies

  • En els últims dos mesos se n'han descobert més de 100 amb uns 2.700 treballadors.
  • Des del gener, s'han cobrat 1,6 milions d'euros en prestacions per desocupació i atur irregulars.
Servei d'Ocupació de Catalunya.
Servei d'Ocupació de Catalunya.
ARCHIVO
Servei d'Ocupació de Catalunya.

En els darrers dos mesos, s’han identificat més de 100 empreses fictícies i 2.700 altes fraudulentes de treballadors a la Seguretat Social, que en total els reclama quatre milions d’euros, perquè els van cobrar de manera il·lícita.

"Desgraciadament és un fenomen molt estès a la província de Barcelona", va lamentar el subdelegat del Govern espanyol a Barcelona, EmilioAblanedo, que aquest dimecres va mantenir una reunió de coordinació amb els responsables dels serveis de l’Administració central.

Ablanedo també va fer balanç dels últims nou mesos. Des del setembre, s’han detectat 311 empreses falses, 6.700 altes fraudulentes i 21 milions d’euros cobrats il·lícitament.

A més, s’han cobrat de manera irregular 1,6 milions d’euros en concepte de prestacions per aturats i baixes per maternitat des del gener. Els tècnics també han descobert 6.500 persones que treballen per a empreses sense cotitzar.

Missatgeria i construcció

La construcció i la missatgeria són els sectors amb més empreses fictícies, però també el de l’hostaleria, i són difícils de perseguir per la manca d’infraestructura i perquè els suposats treballadors passen la jornada laboral al carrer.

El secretari general del sindicat d’inspectors d’Hisenda (GESTHA), José María Mollinedo, va explica a 20 minutos que es tracta de societats sense activitat i "òbviament" sense béns per no haver de respondre al deute.

Una gran part d’aquestes empreses donen d’alta a la Seguretat Social a persones a canvi d’una comissió —ajornant el pagament de les quotes— i les donen de baixa quan han cotitzat el temps suficient per tenir dret al subsidi d’atur o el permís de residència. Es calcula que l’erari deixa d’ingressar 17.000 milions d’euros cada any a causa del frau.

Col·laboració de tothom

El pla aprovat per l’Executiu central per combatre el frau estableix sancions més altes per aquest delicte que, a més, prescriurà als 10 anys i no als cinc, com fins ara. També es reforçarà la plantilla amb la creació de 113 places d’inspectors i subinspectors a tot Espanya.

"Estem molt satisfets amb els resultats obtinguts i anem pel bon camí en la lluita contra el frau", va afirmar el subdelegat del Govern central,amb referència a la tasca realitzada pels grups creats per detectar empreses fictícies, "protegir els drets dels treballadors, evitar menyscabar els recursos públics que són de tots, i evitar la competència deslleial".

És per això que va demanar la col·laboració de treballadors, sindicats i patronals, perquè el frau perjudica els drets dels treballadors i afavoreix la competència il ·lícita, ja que les companyies fraudulentes poden oferir preus més ajustats, perquè no paguen cotitzacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento