Jordi Hereu rep en herència mil actuacions pendents a Barcelona

El substitut de Joan Clos a l’alcaldia de la ciutat imposarà una línia continuista sense prescindir dels col·laboradors. Els socis de govern ERC i ICV volen tenir més llibertat d’acció.
Els regidors que prenent més poder a dalt, Hereu, Martí i Julian. A baix, la vella guàrdia de l’actual alcalde, Casas, Cuervo i Escarp.
Els regidors que prenent més poder a dalt, Hereu, Martí i Julian. A baix, la vella guàrdia de l’actual alcalde, Casas, Cuervo i Escarp.
Els regidors que prenent més poder a dalt, Hereu, Martí i Julian. A baix, la vella guàrdia de l’actual alcalde, Casas, Cuervo i Escarp.
L’encara alcalde de Barcelona, Joan Clos, no preveu grans canvis en el govern municipal quan sigui ministre d’Indústria, «el pla d’acció de govern està pactat» i destaca que hi ha més de 1.000 actuacions pendents «algunes molt avançades».El flamant relleu a l’alcaldia, Jordi Hereu, avala aquesta afirmació i anuncia que no prescindirà dels col·laboradors municipals del seu antecessor, esvaint així els rumors que col·locaven algun regidor a Madrid. En canvi, Hereu haurà de negociar amb els socis de govern «algun reajustament», segons Clos.

El principal escull que haurà de superar Jordi Hereu, a banda de negociar les contrapartides que li exigiran avui els socis de govern, ERC i ICV, és capgirar les enquestes en negatiu que aporten que vuit de cada 10 barcelonins no el coneixen.

Direcció compartida

El tripartit municipal no es veurà afectat pels canvis imposats pel relleu, segons han confirmat portaveus dels tres partits, PSC, ERC i ICV. En aquest sentit, fonts d’ICV van detallar que exigiran arranjar el que ha fallat fins ara, com «establir una veritable direcció col·lectiva» i una millor visualització de les polítiques municipals. ERC i ICV es reuniran avui dilluns per negociar  l’abast dels canvis.

En ambdós partits es busca tenir més llibertat d’acció  i decisió, i menys tutelatge per part del PSC, que no pas més àrees de governació.

Entra Ramon Nicolau i puja enters Carles Martí

Més gent de l’aparell del PSC. Pocs canvis a l’organigrama municipal. Per llista electoral qui entrarà com a nou regidor és Ramon Nicolau, l’actual director de l’ICASS del Departament de Benestar Social de la Generalitat i president de la Federació del PSC-PSOE a l’Eixample.

Carles Martí, el nou home fort del govern municipal, regidor de Cultura i de Ciutat Vella és qui assumirà, amb tota probabilitat, la cinquena tinença d’alcaldia i la gestió mediàtica com a portaveu.

Regidors més afins a l’alcalde Clos, com Xavier Casas, primer tinent d’alcalde o José Cuervo, quart tinent d’alcalde, van posar els seus càrrecs a disposició d’Hereu, però aquest va optar per la continuïtat, el mateix que amb l’actual regidora d’Urbanisme, Assumpta Escarp, de qui s’especulava la seva marxa al ministeri d’Indústria, amb Joan Clos.

Mobilitat i Seguretat

La cartera de Mobilitat, l’única que dirigia Hereu des de la darrera remodelació de govern en la què es van incorporar Sara Jaurrieta, Montse Sánchez i Ferran Julian anirà a mans d’aquest darrer, que també va ser nomenat regidor de Seguretat, dividint la regidoria antiga d’Hereu.

CiU y PP cargan contra «el alcalde del PSOE»

Relevo sorpresa. El anuncio de nuevo alcalde pilló por sorpresa a los dos partidos en la oposición, que ya han coincidido en destacar que en Barcelona prima el interés del partido (PSOE) sobre el de los ciudadanos.

Para Xavier Trias (CiU), Hereu «es la imagen de la descoordinación con los Mossos», una Área Verde «exclusivamente recaudadora».

Alberto Fernández Díaz (PPC) ironizó con la nueva labor de Hereu, que será «apagar los fuegos que el mismo ha encendido como concejal».

Semana clave

Lunes, 4 de septiembre: A las 13 horas, Joan Clos se reúne con el presidente del gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero en el Palacio de la Moncloa.

La ejecutiva de la Federación Socialista de Barcelona, de la que es presidente el actual alcalde, acordará el nombramiento de Jordi Hereu como candidato a sustituir Joan Clos.

Los tres partidos del gobierno municipal se reunirán para planificar los nueve meses que restan hasta las elecciones municipales.

Martes, 5 de septiembre: El consejo de la Federación PSC-PSOE votará la propuesta de la ejecutiva. Intervendrán Hereu y Clos.

Miércoles, 6 septiembre: La ejecutiva nacional, con José Montilla al frente, votará finalmente al candidato.

Viernes, 8 septiembre: El Ayuntamiento celebra el pleno de renuncia de Joan Clos y toma de posesión de Jordi Hereu.

Viernes, 8 septiembre: El Consejo de Ministros refrenda la decisión del presidente José Luís Rodríguez Zapatero y ratificará a Clos como ministro de Industria, Comercio y Turismo.

Sábado, 9 septiembre: El Boletín Oficial del Estado publicará el nombramiento del ex alcalde de Barcelona.

Què li demana al nou alcalde de Barcelona?

Tino Cabanas. Periodista, 60 anys.

«Seny i consens. S’ha de millorar la ciutat ocupant-se dels barris i cal potenciar la participació ciutadana. S’ha de recuperar la iniciativa popular».

Elena Alós. Gestora cultural, 30 anys.

«Mayor preocupación por la formación de gestores culturales y por la cultura. También le pido más guarderías públicas en todos los barrios».

Juanjo Infante. DJ, 36 años.

«Una utopía: que los que puedan pagar más paguen más. Cada vez pagamos más impuestos y podemos hacer menos cosas. Que se preocupe por la gente».

Susana Forns. Mestra.

«Que acabi amb l’especulació i amb la violència immobiliària que hi ha a la ciutat. També hauria de regular l’explotació desmesurada del turisme».

Maria Aznar. Estudiant, 24 anys.

«Que respecti els espais de lliure expressió artística. L’art no ha d’estar només als museus. Cal deixar que la cultura sorgeixi, que la gent s’expressi».

Juan Carlos Ballesteros. Sociólogo. 41 años.

«Que adecente y mantenga los edificios del casco antiguo. Hay edificios antiguos muy bonitos que no estan arreglados. Hace falta mayor vigilancia».

I tu què li demanes?

Escriu-nos a: noesven@20minutos.es o per Fax: 93 470 62 57.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento