Urgències a l'alça als ambulatoris

  • Els casos que arriben als grans hospitals cauen un 12% en quatre anys per l'entrada en marxa dels CUAP, que el 2011 ja van atendre el 30,7% d'emergències.
  • Les ambulàncies els deriven pacients.
Pacientes en la sala de espera de un ambulatorio.
Pacientes en la sala de espera de un ambulatorio.
ARCHIVO
Pacientes en la sala de espera de un ambulatorio.

Enguany finalitzarà la implementació dels Centres d’Ur-gències d’Atenció Primària (CUAP) de Barcelona: només falta el de Sant Andreu, que s’ubicarà a les antigues casernes. La Conselleria de Salut valora positivament els quatre anys que fa que va entrar en funcionament el primer, ja que les urgències hospitalàries s’han reduït un 12,3% al mateix temps que s’han disparat en aquest tipus d’ambulatoris.

L’any passat es van atendre 823.828 urgències a Barcelona, el que suposa un augment del 7,9% respecte el 2007, quan n’hi va haver 763.331. No obstant això, els hospitals en van registrar menys gràcies als CUAP, que abans n’atenien 112.000 i el 2011, 252.000. Això suposa un increment del 125% i ja representen el 30,7% de totes les urgències de la ciutat.

Un bon exemple és el de l’Hospital Clínic, que l’any passat va rebre el 55% dels pacients traslladats pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’àrea dreta de Barcelona, quan el 2009 va rebre el 69,86%. La resta van ser evacuats als CUAP Manso, Plató i Sagrat Cor, segons Salut.

24 hores, 365 dies

El desplegament dels CUAP ha comportat una redistribució tant de pacients com del transport sanitari i, en aquest darrer aspecte, la coordinació entre els diferents serveis ha estat clau, segons va explicar el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Jaume Estany.

En aquest sentit, el director territorial del SEM a Barcelona, Gilberto Alonso, va indicar que poden triar millor el centre on dur el pacient en valorar-lo in situ, consultar la història clínica compartida per saber si pateix patologies prèvies i conèixer l’estat dels diferents serveis d’urgències. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va recordar que "els CUAP no substitueixen els hospitals, sinó que es complementen de forma bidireccional", ja que són un pas intermig entre aquests i els centres d’atenció primària (CAP).

Els CUAP funcionen tots els dies de l’any les 24 hores del dia –menys el de l’Esperança, que tanca de nit– i s’hi tracten malalties de baixa i mitjana complexitat i per fer-ho, compten amb serveis de radiologia i un laboratori per anàlisis de sang i orina, així com de boxs d’observació. A més, si és necessari poden consultar als especialistes dels grans centres. "La reordenació de les urgències ha comportat obrir serveis que complementen o substitueixen les existents i alguns s’han hagut de tancar", va explicar Ruiz, qui va lamentar la "demagògia" dels qui critiquen el tancament de serveis perquè se n’han obert d’altres.

És el cas del CAP de la Guinaueta, que ha estat "reordenat" i substituït aquest mes pel CUAP Horta. Des d’aleshores, els veïns protesten cada setmana contra el tancament. A l’estiu també van proliferar les concentracions contra el tancament nocturn d’algunes urgències. Ruiz va defensar la seva decisió afirmant que no es van produir disfuncions i que ningú va quedar desatès.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento