La delinqüència ha pujat a tots els districtes menys al més benestant

  • Nomès baixen els delictes a Sarrià-Sant Gervasi.
  • El delinqüent prefereix zones més turístiques, amb menys vigilància privada o amb més avis.
  • Alerten de l'increment de robatoris de joies d'or.
Un ladrón de viviendas.
Un ladrón de viviendas.
ARCHIVO
Un ladrón de viviendas.

En el darrer any, els delictes van créixer (un 14,45% entre 2009 i 2010) a tot Barcelona, tret de Sarrià-Sant Gervasi. En el districte més benestant, la delinqüència no només no va pujar, sinó que va caure un 7,39%, segons les dades municipals.

La professora de Dret Penal i Criminologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Elena Laurreri, en declaracions aquest dimecres a 20 minutos, va recomanar "cautela" a l’hora d’analitzar les dades, perquè, com va destacar, "a la majoria de districtes han crescut els delictes, però hi han disminuït les faltes".

Al seu entendre, aquest fenomen es pot derivar d’una qualificació diferent i més dura de les infraccions per tal de poder castigar-les més severament. A més, va afegir que els barcelonins no se senten més insegurs, segons l’enquesta de victimització. El descens de delictes a Sarrià-Sant Gervasi pot ser per una menor afluència de ciutadans pels carrers en comparació amb Ciutat Vella o l’Eixample, i per una major vigilància privada (més alarmes a les cases, videovigilància i personal de seguretat), segons va explicar aquest dimecres el portaveu del Sindicat de Mossos d’Esquadra SME-CCOO, Antoni Castejón.

A més, els carteristes prefereixen concentrar-se a les zones més turístiques, ja que, sovint, els turistes són les víctimes preferides. La professora Laurreri recorda que quan la víctima està de pas és més fàcil que el procés judicial no prosperi.

Més robatoris d’or

Els turistes, però, no són ni de lluny les úniques víctimes. Alguns lladres aprofiten la feblesa física de la gent gran per robar-los, amb una estrebada, la bossa o els penjolls d’or. Són els coneguts com a cadeners. Segonse Castejón, el robatori de joies d’or "ha augmentat moltíssim" pel preu que se’n paga. Els comerços de compra-venda han d’enviar a la policia una fotocòpia del DNI, però sovint són falsos o pertanyen a persones ja cercades per la justícia i no els importa. A la guia Manguilàndia, que circula per Internet, també s’alerta dels robatoris que pateix la gent gran després de retirar la pensió. Els lladres fan veure que els ajuden.

Els robatoris a domicilis han pujat també darrerament, segons el SEM-CCOO. Els lladres aprofiten quan no hi ha ningú o es fan passar per operaris, sobretot, quan hi viuen avis. Els robatoris, tant a l’interior de llars com a vianants, s’ha incrementat i el grau de violència també, segons el portaveu del sindicat, Antoni Castejón. "Cada mes, se’n denuncien 3 o 4, de violents. L’últim va ser el mes passat quan uns lladres van amenaçar amb una pistola un home que esperava l’autobús a la Via Laietana", va explicar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento