La Generalitat eleva el seu dèficit fins al 4,2% i té deutes fins al 2107

  • L'auditoria encarregada pel Govern ho constata.
  • Té pagaments de més de 54.000 milions d'euros ajornats, alguns, per 100 anys.
  • Al novembre s'emetrà una nova tongada de bons.
Artur Mas, Joana Ortega y Andreu Mas-Colell.
Artur Mas, Joana Ortega y Andreu Mas-Colell.
EFE
Artur Mas, Joana Ortega y Andreu Mas-Colell.

Per sobre de les previsions. El dèficit públic de la Generalitat per a l’any 2010 va ser de 8.352 milions d’euros, el 4,2% del PIB català i quatre dècimes més del previst, va confirmar ahir el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, a partir de l’auditoria externa que el Govern va demanar per determinar l’estat de les finances catalanes.

"Això vol dir que un de cada tres euros usats no tenia cobertura d’impostos al darrere i es va haver d’afrontar amb crèdits o ajornaments de pagaments", va concretar Mas-Colell, qui va assegurar que els resultats de l’informe, elaborat per Deloitte, mostren "en línies generals el que ja sabíem".

Una despesa superior als ingressos, sobretot en Sanitat i infraestructures, un volum important de despeses pendents d’aplicar al pressupost, un ritme d’endeutament insostenible i molts compromisos de pagament a llarg termini són algunes de les conclusions a les quals arriba l’estudi, que no descobreix cap tipus d’irregularitat comptable ni dèficit o deute ocult. "Només fa una fotografia acurada de la situació", segons el conseller, fins al 31 de desembre del 2010.

Nova emissió de bons

A més a més, l’auditoria posa de manifest que el Govern té pagaments superiors a 54.000 milions d’euros ajornats fins a més enllà de l’any 2020, "fins al 2107", va concretar Mas-Colell. De cara a l’elaboració de pres-supostos per a l’any que ve, la Generalitat "haurà de continuar" amb la política de restriccions que, segons ell, hauria d’haver començat abans. "El nivell de despesa serà més o menys igual al de l’any anterior", va afegir.

D’altra banda, el conseller va avançar que durant la tardor, probablement al novembre, es tornarà a realitzar una emissió de bons particulars que "s’encadenarà amb la primera" que va fer la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento