La sisena hora es deixarà d'aplicar a tots els col·legis

  • Mas anuncia que alliberarà mestres per atendre 15.000 alumnes nous el proper curs.
  • Reclama més "sacrificis" per "no ser la generació més egoista".
Algunos niños durante una clase.
Algunos niños durante una clase.
EP
Algunos niños durante una clase.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer balanç aquest dimecres dels seus primers 100 dies de mandat, i va anunciar nous "sacrificis" en polítiques socials per garantir la reducció del 10% del pressupost públic (2.600 milions d’euros), sense posar "en perill" l’autogovern i per "no hipotecar el benestar dels nostres fills". En aquest sentit, va apel·lar a l’esperit europeista dels catalans, garants de la creativitat i del treball.

Mas es va comprometre, però, a "preservar el nucli dur de l’estat del benestar". En educació va anunciar que la sisena hora de reforç a la primària es deixarà d’aplicar a tots els col·legis i només es farà en els que ho necessitin més, perquè, per garantir l’actual plantilla de mestres, caldrà "alliberar-ne" alguns per poder atendre els 15.000 nous alumnes del curs que ve i continuar lluitant contra el fracàs escolar.

Mas va apel·lar a "carregar les piles de confiança" i va desgranar les actituds que han de caracteritzar el Govern: transparència ("explicar sempre la veritat encara que sigui dolorosa"); aposta pel diàleg, però "defensant-se de la demagògia"; responsabilitat, i reforç de les capacitats del país.

Situació sense precedents

El president va reconèixer que "ho tenim difícil" i va admetre que no podran fer "miracles". Segons Mas, la recepta ha de ser "disciplina, austeritat, imaginació, consens i sentit del país". Va assegurar que Catalunya afronta "una situació sense precendets", per la qual cosa va justificar les retallades aplicades i es va preguntar "si hi ha cap alternativa" per poder eixugar el dèficit. Mas va assegurar que no s’apujaran els impostos, que hi haurà "menys normes, més ben fetes i més fàcils de complir". I va tornar a apostar per un nou pacte fiscal tot assegurant que rebutja la confrontació amb Madrid, però "no ens fa por enfrontar-nos-hi" si cal, entre d’altres coses, perquè no retallaran més d’un 10% el pressupost.

Mas també va anunciar que està treballant per aconseguir noves inversions per al país i per potenciar els instituts de crèdit públics. En seguretat, va afirmar que "la lluita contra l’incivisme" serà una prioritat. El president va apostar per potenciar el corredor ferroviari mediterrani i espera tancar el nou model aeroportuari abans de l’estiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento