El 1979, més que transició, revolució

  • La Virreina demostra la importància històrica d'aquell any.
  • En qüestions com ara la instauració del capitalisme.
Manifestación de trabajadores de Seat.
Manifestación de trabajadores de Seat.
Pérez de Rozas.
Manifestación de trabajadores de Seat.

L’any 1979 no sembla ocupar un lloc destacat dins la història recent del país però per a La Virreina Centre de la Imatge suposa un punt d’inflexió i una oportunitat d’explicar en fotografies els grans canvis que es van anar succeint dins la nostra societat en aquell temps. Aquell any va ser un any de revolucions, d’innovacions i de progrés cultural. Ho explica l’exposició 1979. Un monument a instants radicals.

Es poden veure a La Virreina textos, imatges, dades i pel·lícules d’aquell moment en què, per exemple, Margaret Tatcher, la dama de ferro, va assolir la presidència del Regne Unit; es van produïr revolucions i revoltes tant a l’Iran com a Nicaragua; i el capitalisme va viure la seva eclosió internacional. També va néixer la biopolítica impulsada per Michel Foucault i es va arribar al postfordisme.

El detonant d’una novel·la

El contingut de la mostra està articulat seguint les petjades d’una novel·la, L’estètica de la ressistència de Peter Weiss. Aquest relat s’enfoca en el temps que va de la Guerra Civil espanyola a la Segona Guerra Mundial, del 1936 al 1945.

La fotògrafa de l’agència Magnum Susan Meiselas és testimoni de la revolta a Nicaragua. Les revolucions apareixen en aquesta exhibició com instants que es difonen detinguts en el temps a través dels mitjans de comunicació en paper. Altres espais que semblen anclats en el temps dins aquesta proposta museogràfica ens són més propers.

Algunes imatges ens obren la porta d’institucions barcelonines retratades entre els anys 1979 i 1981 que resten inalterables, com si sortissin del segle XIX. És el cas de l’Escorxador Municipal d’Hostafrancs, el Centre Geriàtric de la Bonaova i l’Institut Mental de la Santa Creu. Entre les activitats paral·leles organitzades a propòsit d’a-questa mostra, hi ha previstes presentacions editorials, de pel·lícules i música.

Presentació a Amsterdam

L’exposició Antifotoperiodisme produïda per La Virreina Centre de la Imatge s’inaugura divendres al centre de fotografía Foam d’Amsterdam (Holanda) on podrà visitar-se fins a l’11 de juny. La mostra va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Visuals per la qualitat de les obres exposades, pel rigor conceptual i per la sintonia demostrada amb l’espai d’exposició. Carles Guerra i Thomas Keenan són els dos comissaris de l’exhibició.

*La Rambla, 99. De dimarts a diumenge de les 12.00 a les 20.00 hores. Gratis. Fins al 12 de juny. Més informació: www.bcn.cat/virreinacentredelaimatge.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento