Comunitat Valenciana

La malaltia de Zaplana pot derivar en una infecció "greu" amb "risc vital"

  • El doctor que va realitzar el trasplantament alerta d’una “deterioració acusada de l’estat general” de salut.
  • L’advocat reitera la seua petició perquè se li deixe en llibertat o se li permeta estar en arrest domiciliari.
Eduardo Zaplana en imagen de archivo
Eduardo Zaplana en imagen de archivo
Europa Press - Archivo
Eduardo Zaplana en imagen de archivo

El cap de Secció d'Hematologia Clínica i de la Unitat de Trasplantament Hematopoiètic de l'Hospital La Fe, que va realitzar el trasplantament de medul·la a l'ex president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ha emés informe clínic en el qual alerta sobre la "deterioració acusada de l'estat general" de la salut del també exministre, a la presó des de fa deu setmanes, que pot derivar en una infecció "greu" amb "risc vital" en els pròxims mesos.

L'advocat de Zaplana ha remés l'informe a la jutge del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, reiterant la seua petició que se li deixe en llibertat o se li permeta estar en arrest domiciliari, "adoptant-se totes les mesures d'incomunicació que La seua Senyoria crega convenients".

Zaplana es troba en la presó de Picassent des de finals del mes de maig, quan la titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València va acordar per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança en el marc de la 'Operació Erial', per la qual va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Sanz, que tracta a l'exministre des de l'operació de transplantament realitzada en 2015, en l'informe elaborat després de l'última revisió del seu pacient en l'hospital aquest dimarts, assenyala que "la probabilitat de presentar una infecció greu amb risc vital en els pròxims tres mesos és propera al 100%" i que "un retard d'hores en el seu diagnòstic i tractament adequat comprometria seriosament la seua vida", segons ha informat la família en un comunicat.

Manques en la presó de Picassent

"No podem assegurar que els canvis continus de tractament que es realitzen en totes les visites a aquest centre s'actualitzen de forma immediata en el centre penitenciari. Pel que sembla les actualitzacions de tractament no s'efectuen de forma immediata a causa de les manques de personal facultatiu del centre", afig l'informe.

L'Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries, ACAIP, ve denunciant la pèrdua en els "últims quatre anys d'un 15 per cent de la plantilla en el Centre Penitenciari de Picassent en el qual Zaplana es troba internat", ha afegit.

En el seu informe clínic, el doctor Sanz sol·licita "que es prenguen les mesures necessàries per a garantir l'accés urgent del pacient a aquest centre en cas de precisar-ho, així com d'aquelles destinades a evitar una major deterioració que comprometa l'èxit del trasplantament".

L'informe del metge de la Fe sobre el risc que corre la salut de Zaplana per trobar-se a la presó se suma al de la Clínica Mèdic Forense de València, dependent del Ministeri de Justícia, del 30 de maig, que afirmava que "la permanència del pacient a la presó, malgrat el tractament dispensat en ella, posa en greu risc la vida del pacient, per la qual cosa es recomana la seua eixida d'un lloc de les característiques d'una presó".

I a un altre sol·licitat per la família de Zaplana al doctor Guillermo García-Manero, cap de Secció de Leucèmia de l'Hospital Anderson Cancer Center d'Houston, en el qual aquest afirmava el passat dia 16, que "si el pacient recau, la taxa de mortalitat és propera al 100 per cent, atès que no hi ha tractaments de rescat per a aquests pacients".

El doctor afirma que "la permanència del pacient a la presó, malgrat el tractament dispensat en ella, posa en greu risc la vida del pacient, per la qual cosa es recomana mèdicament la seua eixida d'un lloc de les característiques d'una presó".

Llibertat o arrest domiciliari

Atenent al "greu risc" per a la vida del pacient, el seu advocat ha remés l'informe clínic de la jutge del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, reiterant la seua petició que se li deixe en llibertat o se li permeta estar en arrest domiciliari, "adoptant-se totes les mesures d'incomunicació que La seua Senyoria crea convenients".

La família de Zaplana ha declarat que "ja tindrà ocasió de defensar-se de les acusacions que es presenten contra ell, però encara no ha sigut jutjat i ara per raons purament humanitàries, hauria d'estar en un lloc que no pose en perill la seua vida. És un dret que assisteix a qualsevol ciutadà o ciutadana del nostre país".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento