Comunitat Valenciana

Escola Valenciana defén la plena capacitació en valencià en Les Corts

  • L'entitat entén que la "normalització" de la llengua valenciana s'ha de dur a terme en tots els àmbits de la societat.
  • Critiquen l'acord en Les Corts perquè el valencià no siga un requisit, sinó un mèrit, per als seus futurs treballadors.
Concentració d'Escola davant les Corts pel requisit lingüístic
Concentració d'Escola davant les Corts pel requisit lingüístic
ESCOLA VALENCIANA
Concentració d'Escola davant les Corts pel requisit lingüístic

Escola Valenciana ha defés la "plena capacitació" en valencià per als nous empleats públic de les Corts i en tots els àmbits, ja que entén que la "normalització" de la llengua valenciana s'ha de dur a terme des de l'àmbit educatiu, econòmic, polític, administratiu, social i cultural.

D'aquesta forma, el portaveu de Drets Lingüístics d'Escola, Vicent Romans, ha criticat l'acord en Les Corts entre PSPV, Podem, PP i Ciutadans perquè el valencià no siga un requisit, sinó un mèrit, per als futurs treballadors en Les Corts, ja que considera que el funcionariat no pot "ignorar" una de les dos llengües oficials per a desenvolupar el seu treball, informa l'entitat en un comunicat.

"Cal protegir el valencià amb un cos legislatiu apropiat per a avançar en la igualtat lingüística. El valencià és llengua oficial i pròpia, per la qual cosa és una llengua útil per a tot. El funcionariat no pot ignorar una de les dos llengües del País Valencià per a desenvolupar el seu treball", ha defès Romans.

El portaveu de l'entitat ha criticat que, amb decisions com la de les Corts, "no s'avança" cap a la igualtat i ha apuntat que només feia falta un "fort i valent" impuls: incloure la "plena capacitació en valencià per als treballadors de la institució".

Acord "històric" dels sindicats

"La normalització del valencià s'ha de dur a terme des de l'àmbit educatiu, econòmic, polític, administratiu, social i cultural, a través de mesures que, d'una banda, regulen l'ús i el coneixement i, d'altra banda, protegisquen la nostra llengua minoritzada", ha assenyalat Romans.

L'entitat ha indicat que l'acord "històric" que van ratificar Intersindical Valenciana, CCOO i UGT en 2016 sobre la competència lingüística que havia d'acreditar el personal al servei de les administracions públiques valencianes reflectia el "respecte" dels drets com a ciutadans.

"Evitar discriminacions"

"Suposava una mesura per a evitar discriminacions, trencava amb la configuració de l'actual model administratiu que distingeix entre llengües i persones: les que són ateses en la llengua que parlen i les que, desgraciadament, són forçades a canviar de llengua. Aquest fenomen provoca que el valencianoparlant amague la llengua per por de ser rebutjat", ha criticat Romans.

Per açò, Escola ha instat el Govern valencià a legislar "en pro" dels drets lingüístics dels valencians i ha recalcat que hauria d'aprovar la nova llei de la funció pública, que hauria d'incloure la "plena competència lingüística" com a "requisit" per a accedir a qualsevol lloc de treball de la funció pública, una cosa en el que, assenyalen estan "d'acord" els tres principals sindicats valencians.

"Els governants que volen el valencià han de crear una llei d'Igualtat Lingüística per a garantir l'ús i el desenvolupament en tots els àmbits", ha recalcat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento