Comunitat Valenciana

El PPCV diu que els pressupostos inclouen les infraestructures bàsiques

  • Isabel Bonig ha demanat al Consell que execute el seu pressupost i que s'ocupe dels problemes dels valencians.
  • Per a Manolo Mata, els comptes situen a la Comunitat "en el furgó de cua de totes les autonomies".
Ple de les Corts Valencianes
Ple de les Corts Valencianes
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Ple de les Corts Valencianes

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha qualificat aquest dimecres com "tremendament positiu" el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 que contemplen "les infraestructures bàsiques" que necessita la Comunitat valenciana i augmenten un 23% les inversions per als valencians pel que fa als anteriors comptes.

No obstant açò, els partits que formen part de l'Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- han considerat que són uns pressupostos que continuen amb "el maltractament" a l'autonomia valencià i segueixen situant la inversió per habitant en "el furgó de cua". Per la seua banda, des de Cs han admés que, encara que milloren, "es queden curts".

Així ho han indicat els portaveus de les formacions amb representació en la cambra autonòmica valenciana en els passadissos de les Corts, on han valorat el projecte de PGE per a l'exercici de 2018 que va presentar aquest dimarts el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

"Tremendament positius i socials"

Per a la portaveu i presidenta del PPCV són uns comptes "tremendament positius i socials" perquè inclouen deduccions a famílies nombroses, augment de sous a funcionaris i millora en les pensions d'aquells que més ho necessiten. En matèria d'inversions, ha destacat que per a la Comunitat augmenten en un 23% pel que fa a les passades i arrepleguen "l'aposta clara" pel Corredor Mediterrani, l'eix València-Teruel-Saragossa, la V-21 i per la millora del finançament per a les CCAA.

Al seu juí, no es pot "entelar" els comptes per que no incloguen la subvenció per al transport metropolità de València ja que ha defés que aquests inclouen les actuacions prioritàries i reivindicacions històriques de l'autonomia valenciana, a més d'un augment de les inversions. Per açò, ha demanat al Consell que execute el seu pressupost i que s'ocupe dels problemes dels valencians en comptes de crear "barets".

Per la seua banda, el diputat responsable de l'àrea d'Hisenda i Economia de Cs, Tony Woodward, ha recordat que "són els pressupostos del PP", però ha assegurat que la seua formació els recolza perquè s'han acceptat mesures interessants per a la ciutadania, com la baixada de l'IRPF "que beneficiarà molts valencians".

En aquest sentit i encara que ha considerat que "s'ha millorat bastant", respecte als anteriors, amb la pujada d'un 25% en la inversió, "es queden curts" perquè hi ha qüestions com el transport de l'àrea metropolitana de València que no s'arreplega o tampoc estan conformes amb l'aportació a Les Arts.

"Configuren una autonomia 'low cost'"

Per al síndic del PSPV, Manolo Mata, el projecte del Govern central "configura una autonomia 'low cost'" i, a més, la situa "en el furgó de cua de totes les autonomies". Al seu juí, era una "excel·lent oportunitat" per a haver avançat com seria un nou sistema de finançament.

Ha admés que encara que les inversions creixen per a la Comunitat "ens posen més lluny encara de la mitjana nacional i quasi totes són un 'chum', que passen i no es paren a la Comunitat", ha reprovat per a criticar que "el transport metropolità tinga sentit per al Govern central a Barcelona o Canàries i en altres llocs, però a València se li torna a perjudicar". Tampoc creu que siguen socials perquè considera que augmenten les desigualtats i no aposten per la dependència, per la qual cosa confia i espera que suposen "la caiguda del govern de Rajoy".

En similars termes s'ha pronunciat el síndic de Compromís, Fran Ferri, per a qui els PGE "tornen a deixar els valencians a la cua de la inversió" que "segueix sent nefasta per a les aspiracions dels valencians per a viure millor".

"No avancen en la millora de vida dels ciutadans ni en els temes socials i no solucionen els problemes de les pensions ni tampoc la falta de futur dels joves. No ens agraden ni pel fons ni la forma", ha criticat per a recriminar que no incloguen assignació per al transport de l'àrea metropolitana de València.

"Cronifiquen les retallades"

Per al secretari general de Podem, Antonio Estañ, els comptes "cronifiquen les retallades" i "intenten posar pegats electoralment la demanda de les pensions" al tractar de bonificar certes rendes però sense garantir dret socials.

A més, ha lamentat el "maltractament que segueixen aplicant a la Comunitat" que té el paper "clar" de "seguir en la cua a nivell d'inversions, el de no tindre suport per al transport metropolità com sí tenen altres ciutats i el que Alacant siga l'última província en inversió per habitant".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento