Comunitat Valenciana

Investiguen a l'exdirectora de l'Ivacor per irregularitats en restauracions privades

  • També ha citat amb la mateixa condició a Luis Caruana per a eixe mateix dia i a altres cinc testimonis.
  • S'investiga la restauració de 12 llibres antics sense pressupost ni contraprestació econòmica.
  • També s'intenta aclarir la contractació d'unes 50 treballadores autònomes sense procés selectiu algun.
Ciutat de la Justícia
Ciutat de la Justícia
EUROPA PRESS
Ciutat de la Justícia

El Jutjat d'Instrucció número 4 de València, que instrueix la causa per presumptes irregularitats en l'Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (Ivacor) amb la restauració d'obres privades i contractacions d'obra o servei, ha citat a declarar com investigada l'exdirectora Carmen Pérez per al pròxim 13 d'abril, segons han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, el jutjat ha citat amb la mateixa condició a l'auditor Luis Caruana per a eixe mateix dia i a altres cinc testimonis, segons les mateixes fonts. En concret, l'òrgan judicial indaga sobre la restauració per part de l'Ivacor -empresa pública- de 12 llibres antics amb un valor considerable sense pressupost ni contraprestació econòmica; i la contractació des de l'entitat d'unes 50 treballadores autònomes sense procés selectiu algun.

La causa parteix de la denúncia que va interposar la Confederació General del Treball (CGT) en Fiscalia per presumptes irregularitats entre els exercicis 2011 i 2012 en l'Ivacor, entitat de dret públic de la Generalitat que va tindre encomanades fins a la seua extinció -al gener de 2013- competències directes de política cultural del Consell relatives a la gestió en matèria de conservació i restauració de béns culturals de naturalesa moble.

El ministeri públic, després d'estudiar-la, va decidir remetre-la al jutjat i va demanar que s'obrira una investigació judicial en veure possibles delictes de prevaricació i de malversació de cabals públics.

En la denúncia de Fiscalia, també es requeria al jutjat que citara a declarar en qualitat d'investigats tant l'auditor propietari dels 12 llibres, Luis Caruana, com a Gemma Contreras -exjefa del Departament d'Obra gràfica i material d'arxiu d'Ivacor i actual sotsdirectora- i a la pròpia Carmen Pérez -exdirectora-gerent de l'entitat-.

CGT va denunciar en el seu moment que Luis Caruana hauria sol·licitat la restauració de dotze llibres antics procedents de la seua col·lecció particular a Ivacor i que la mateixa es va realitzar amb mitjans tècnics i recursos humans de l'administració pública -amb treballadores de plantilla i autònomes contractades ex profeso- sense que mediara pressupost ni contraprestació econòmica o conveni de col·laboració o qualsevol altre tipus de suport contractual que justificara la realització dels treballs.

Les restauracions -sempre segons el mateix escrit del sindicat- es van fer "per orde directe" de Contreras i "amb l'aprovació" de Carmen Pérez. Van durar almenys 15 mesos, des de desembre de 2011 fins a sempre de 2012. S'entén que l'import dels recursos humans utilitzats podria ascendir a la quantitat de 100.000 euros, sense comptar els costos dels tallers ni els materials emprats.

Sense procediment selectiu

Així mateix, des de CGT es va denunciar que els contractes laborals d'obra o servei per a realitzar aquestes restauracions van ser formalitzats per la llavors directora sense mediar procediment selectiu algun.

Als pocs mesos de culminar-se la restauració, Luis Caruana va ser el responsable d'elaborar un informe pericial sobre l'estructura de costos i ingressos i la viabilitat operativa de CulturArts, que engloba a quatre entitats de dret públic i del qual forma part l'Ivacor, segons es reflecteix en l'escrit de denúncia tant de CGT com de Fiscalia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento