Comunitat Valenciana

El Magnànim tanca 2018 amb "més publicacions" i "més valencià"

  • El nombre de llibres i revistes publicades al llarg del 2018 arriba fins als 58, un 16% més respecte al 2017.
  • La Diputació preveu una dotació aproximada de 145.000 euros per a la institució el pròxim 2019.
Publicacions de la Institució Alfons el Magnànim
Publicacions de la Institució Alfons el Magnànim
IAM
Publicacions de la Institució Alfons el Magnànim

La Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València ha tancat 2018 amb "més llibres publicats, més valencià i més vendes", uns resultats "molt positius" però que deixen una "satisfacció moderada" perquè els seus responsables no estaran "contents" fins que "el cent per cent dels valencians lligen bons llibres", encara que se senten "orgullosos d'editar llibres que interessen" i de "demostrar que el valencià ven".

Així ho han manifestat aquest dimecres el diputat de Cultura, Xavier Rius, i el director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, Vicent Flor, que han fet el balanç de final d'any de l'activitat d'aquest centre cultural i editorial dependent de l'àrea de Cultura de la corporació provincial.

El director del Magnànim, Vicent Flor, ha manifestat la seua "alegria" per "uns resultats molt positius, satisfactoris, però és una satisfacció moderada". "Volem continuar millorant", ha assenyalat, al mateix temps que ha assegurat que estarà "content quan el cent per cent dels valencians lligen bons llibres".

El nombre de llibres i revistes publicades al llarg del 2018 arriba fins als 58, un 16% més respecte al 2017 i més del doble respecte al 2015. Sense tancar encara l'any, el Magnànim ha venut 6.359 exemplars, que suposen un benefici de 72.321 euros. Un increment de vendes del 15% respecte al 2017 i del 157% respecte al 2015.

Els tres llibres més venuts van ser 'Poesia completa (1976-2016)' de Marc Granell, 'Poemes inèdits', de Joan Fuster i 'Enyego d'Àvalos i l'autoria del Curial' d'Abel Soler, estan escrits, editats i publicats en valencià, i marquen la tendència de la nova etapa, on s'ha augmentat la publicació de llibres en valencià fins a un 232% respecte al 2015 i en un 31% respecte a l'any passat. Aquesta llengua supera les dos terceres parts del total de llibres editats.

Flor ha remarcat la importància de l'edició en valencià perquè aquest "és un idioma que ven" i ha indicat que "no només es tracta de quants llibres publica el Magnànim o en quin idioma, sinó què edita". El Magnànim ha apostat per llibres més centrats en els debats socials (pobresa, exclusió, gènere), així com per una gran varietat temàtica, l'impuls al tema comarcal i el rescat als narradors valencians i la memòria valenciana, ha ressaltat.

Reptes de futur

Flor ha avançat que a principis del pròxim any veurà la llum la nova col·lecció 'Periodisme', que aposta per recuperar el periodisme de qualitat amb dos títols com 'Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València' i 'El Sàhara: la terra promesa'.

A més, un dels "reptes" serà "aconseguir que els Premis València tinguen un bon acolliment entre els creadors joves i, per açò, per a donar més oportunitats, s'ampliarà els Premis València Nova a menors de 35 anys, perquè les institucions públiques han d'apostar per la gent jove", que "té moltes coses a dir". Pel que fa als Premis València, el director del Magnànim ha incidit que "són uns premis d'èxit, amb jurats de prestigi i exigents".

El Magnànim, dins de la Generalitat

El diputat de Cultura ha indicat que la "Generalitat està ja començant els estudis per a poder encaixar l'Alfons el Magnànim" en l'administració autonòmica, un "encaix" que "ja està bastant avançat", per la qual cosa creu que pot ser "una de les grans fites polítiques i culturals" de l'inici de la pròxima legislatura.

Rius ha posat en valor que l'assumpció del Magnànim per part de la Generalitat implicaria que la institució "es dedique al que de facto està fent", a ser una institució que incloga tota la Comunitat, "no només amb una visió provincial sinó amb una visió de país".

En aquest sentit, ha destacat que "tots els diners que destina" la corporació provincial al Magnànim, la Plaça de Bous o museus com el MuVIM "no arriben als municipis", quan "la llei de règim local és clara" i la Diputació "ha d'orientar tots els seus recursos als municipis".

El responsable de Cultura ha incidit que "venim d'una època en la qual no hi havia uns governs autonòmics i la Diputació va assumir responsabilitats amb molt bona intenció", però ha instat a "ser constitucionalistes", ja que la Carta Magna indica que la diputacions han de "aportar tots els seus recursos econòmics als ajuntaments". Si el Magnànim s'incorpora a la Conselleria, es faria una transferència de fons "de tot", i "l'única cosa que queda en l'aire és la injecció econòmica i els recursos humans", ha afegit.

Rius ha recalcat que la "intenció política" de Compromís és, "mentre no puga fer desaparéixer totes les diputacions, aprimar-les", en els servicis que impliquen tota la Comunitat, on "qui té la competència és la Generalitat", i en els quals puguen assumir els consistoris.

"Converses" sobre el MuVIM

Amb aquesta premissa, preguntat per si s'estudia que la Conselleria també assumisca el MuVIM, ha assenyalat que "hi ha hagut converses de tots" els organismes de la Diputació i que "alguns casos estan molt avançats", encara que "a última hora per culpa de la 'Llei Montoro' ha sigut impossible".

A més, ha posat l'accent que la "'Llei Montoro' prohibeix l'increment del capítol u", i la Diputació té un "problema molt gran" en la seua àrea d'Intervenció, on hi ha un "col·lapse total" per jubilacions i plantilla que s'ha traslladat a altres administracions.

Per la seua banda, Vicent Flor ha manifestat que, al seu juí, el "model ideal" per al Magnànim seria un consorci amb la Diputació i la Generalitat, de manera que la corporació provincial "seguisca implicada", perquè "amb la sinergia de dos administracions" i els seus recursos la institució podria "fer molt més". Ha assenyalat que en total la plantilla del Magnànim és de 16 treballadors i que l'equip de difusió és "insuficient".

D'altra banda, preguntat pels pressupostos del Magnànim per a 2019, Rius ha avançat que hi haurà un augment de 30.000 euros i una dotació aproximada de 145.000 euros. Ha incidit que l'àrea de Cultura de la Diputació tindrà els mateixos recursos econòmics que l'any passat, per la qual cosa aquest increment es deu a dedicar al Magnànim diners d'altres institucions i partides. "S'ha fet el que s'ha pogut", ha assegurat, abans de lamentar: "Ja no sabem per on retallar".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento