1880-1945: La Revolució industrial Transatlàntica (2)

La Revolució agroalimentària catalana de finals del XIX i primer terç del segle XX va tenir una certa difusió a Amèrica, gràcies als tècnics i empresaris catalans.
Dos exemples : el 1915, començà, a Mèxic, l’aventura de les begudes no-alcohòliques. El  Sidral Mundet, que, gairebé 100 anys després, es fabrica més que mai, i s’exporta a Estats Units. On, al 1943, arriba Danone. El 1945, els fills de Joan Servitje, i Jaume Sendra i Jaume Jorba, posen en marxa, a Mèxic, la Panificadora Bimbo.

També, l’aportació catalana a l’alimentació de l’esperit : la «revolució del llibre». Als anys 1930, «la feina editora era una cosa nova a Amèrica del Sud». Els que volien impulsar la creació d’una gran editorial a Buenos Aires van fer seva la proposta de Rafael Vehils : connectar amb Antoni López Llausàs, l’editor català tot just exiliat. El 1939, fundaren Editorial Sudamericana. El 1942, Poseidon. A Ciutat de Mèxic, i Sao Paulo succeiria quelcom semblant.

Segons D.Cosío «a Amèrica es funden les primeres editorials al 1936 i 1937, i, fins 1945». A Ciutat de Mèxic, Editorial Atlante (1939, amb Estanislau Ruiz Ponseti, continuada per Grijalbo),  Ediciones Minerva (1940, amb Ricard Mestre, Miquel A. Marin i Ramon Pla Armengol), Ediciones Quetzal (1942, amb Bartomeu Costa-Amic, que publica llibres en francès per al Quebec), Crédito Editorial (1946, amb Tomàs Espresate), Editores Mexicanos Unidos (1954, amb Fidel Miró).

El gran del llibre tècnic de butxaca al Brasil és Editora Mestre Jou (1945, amb Felip Mestre i Jou, «a servicio dos trebalhadores, estudiantes e professores en geral»). A Amèrica, els editors catalans publiquen en quatre (o cinc) idiomes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento